ANDA i AAP Primadomus urgeixen el govern a establir un pla amb mètodes alternatius a l’experimentació animal

Les ONGs ANDA i AAP Primadomus consideren que el desenvolupament de mètodes alternatius és l’única garantia d’avançar cap a un respecte màxim pels animals sense perjudicar l’avenç científic. No hi ha cap altre camí.

La Directiva 63/2010 (Trasposta a Espanya pel Reial decret 53/2013) sobre protecció dels animals als laboratoris exigeix ​​a les autoritats competents un compromís en la difusió i en el desenvolupament de mètodes alternatius. Un compromís que, des d’ANDA i AAP Primadomus, consideren que no s’està complint.

Segons les ONGs, no ha ajudat en aquest requeriment el fet que les competències en el desenvolupament científic i en l’aplicació del Reial decret 63/2010 estan compartides entre múltiples Ministeris: Ministeri d’Agricultura Pesca i Alimentació (MAPA); Ministeri d’Universitats; Ministeri de Sanitat; Ministeri dIndústria, Turisme i Comerç; Ministeri d´Educació i Formació Professional; Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030.

En conseqüència, l’esforç i el compromís d’Espanya en el desenvolupament de mètodes alternatius a l’experimentació animal, a més d’escàs, ha estat aïllat, descoordinat i no han constituït sinó “actuar a cegues”.

“El compromís d’Espanya en el desenvolupament de mètodes alternatius a l’experimentació animal és escàs”

Per aquest motiu, les ONGs consideren que és urgent que a Espanya s’estableixi un Pla Estratègic Estatal per al Desenvolupament de Mètodes Alternatius (PEDMA) que defineixi quins Ministeris estan implicats en la validació, gestió, finançament, desenvolupament i execució de procediments científics que empren animals, que indiquin de quina manera poden aportar dins de les seves funcions un valor afegit a l’objectiu del Pla, estableixi objectius concrets, terminis temporals d’execució dels objectius, finançament, avaluació i revisió.

En definitiva, un PEDMA aportaria una imprescindible direcció unitària i un objectiu comú per avançar de manera ferma i eficaç en el desenvolupament de mètodes alternatius. D’aquesta manera s’aconseguiria reduir de mica en mica el dolor causat sobre els animals, minimitzat fins a assolir una meta en què ja no calgui l’ús d’animals en procediments científics.

“La meta final és que no calgui l’ús d’animals en procediments científics”

Aquesta necessitat ha estat compartida per la Xarxa Espanyola de Mètodes Alternatius (REMA). Així mateix, el Comitè Espanyol per a la Protecció dels Animals utilitzats amb finalitats científiques (CEPAFIC), dependent del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), a la seva darrera reunió celebrada fa un any va manifestar la seva preocupació per la falta d’una estratègia estatal, traslladant aquesta preocupació al Ministeri de Ciència i Innovació.

D’altra banda, recentment el Senador Carles Mulet també ha fet una pregunta parlamentària inquirint si hi havia intenció de tirar endavant una estratègia estatal en aquesta legislatura, sense obtenir una resposta clara. Totes les administracions es posen de perfil sense fer un pas endavant.

La necessitat urgent d’establir una planificació estatal que serveixi de marc per obtenir objectius concrets no és, per tant, un caprici de les ONG sinó un sentir compartit per tots els sectors implicats. Per aquests motius des d’ANDA i AAP PRIMADOMUS van urgir el Govern Espanyol perquè s’estableixin els mecanismes de coordinació i cooperació entre Ministeris necessaris per establir un Pla Estratègic Estatal de Desenvolupament de Mètodes Alternatius.

“És urgent establir un Pla Estratègic Estatal de Desenvolupament de Mètodes Alternatius”

La societat espanyola, sensible als temes relacionats amb la protecció dels animals, mereix que des de les institucions públiques es demostri que s’estan fent tots els passos necessaris per garantir al màxim el benestar dels animals.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *