Els advocats insten la UB a trencar el contracte amb Vivotecnia per garantir el benestar dels 32 gossos Beagle

La Comissió de Dret Animal exigeix ​​l’alliberament dels 32 cadells Beagle utilitzats per a un estudi que el Parc Científic de la Universitat de Barcelona (UB) ha adjudicat al laboratori Vivotecnia, un centre d’experimentació animal que està sent investigat judicialment per maltractament animal.

El Consell de l’Advocacia Catalana, en un comunicat, ha instat la Universitat de Barcelona a rescindir el contracte que la Fundació Parc Científic de Barcelona ha adjudicat a Vivotecnia, una empresa que està sent investigada per suposades pràctiques de maltractament animal comeses als seus laboratoris. Tot i aquests antecedents, el passat mes de novembre la UB va contractar els serveis de Vivotecnia per testar un medicament en 32 gossos de raça Beagle, que posteriorment preveuen sacrificar per a la realització de necròpsies.

Des d’aquest col·lectiu d’advocats de Catalunya s’exigeix ​​l’alliberament dels cadells Beagle, com a mesura cautelar, i a més que paral·lelament s’investiguin els detalls del contracte, la idoneïtat de l’empresa contractada per la UB i l’eventual rescissió del contracte.

El Consell, a través de la Comissió de Dret Animal, també ha sol·licitat que, un cop rescindit el contracte amb Vivotecnia, els gossos puguin ser donats en adopció i que la UB, i tots els organismes i institucions involucrades, es comprometin a implantar mètodes alternatius a l’experimentació animal en totes les activitats de recerca.

“L’obligació de la Unió Europea i dels seus Estats Membres és tenir en compte el benestar dels animals”

La Comissió de Dret Animal ha recordat que el Tractat de Funcionament de la Unió Europea recull a l’article 13 de les seves disposicions generals “l’obligació de la Unió Europea i dels seus Estats Membres de tenir en compte el benestar dels animals quan apliquin algunes polítiques com són les de recerca, desenvolupament tecnològic i mercat interior”.

A més, els advocats citen que la Comissió Europea, a través de la Recomanació 2007/526/CE, de 18 de juny de 2007, es determina que en finalitzar un procediment d’experimentació animal “cal prendre la decisió més adequada per al futur de l’animal, sobre la base del benestar i dels riscos potencials per al medi ambient. Els criadors, els subministradors i els usuaris dels animals han d’oferir un règim de reallotjament que garanteixi la socialització dels animals”.

“Catalunya ha estat pionera en la creació de regulació de protecció animal a nivell estatal”

D’altra banda, l’article 30 de RD 53/2013 estableix “la possibilitat d’adopció dels animals que han estat utilitzats per a experimentació sempre que la salut ho permeti, no suposi un perill de salut pública, s’hagin pres les mesures adequades per a salvaguardar el benestar animal i se’n garanteixi la sociabilitat”.

Per acabar, la Comissió de Dret Animal ha volgut remarcar que “Catalunya ha estat pionera en la creació de regulació de protecció animal a nivell estatal, amb la publicació del decret legislatiu 2/2008 que aprova el text refós de la llei de protecció dels animals”. La finalitat d’aquesta llei és assolir el màxim nivell de protecció i benestar dels animals, “afavorint una major responsabilitat i una conducta més cívica de la ciutadania en defensa i preservació dels animals”.

Per tots aquests motius, des del col·lectiu d’advocats de Catalunya es sol·licita a la Universitat de Barcelona la rescissió del contracte amb Vivotecnia i la llibertat i posada en adopció dels 32 gossos Beagle, així com la implantació de mètodes alternatius, que són possibles, i enterrar així imatges d’animals maltractats, ultratjats i denigrads.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *