Almenys 140.000 gossos i gats van ser abandonats a 2018 a Espanya

Les dades publicades per l’estudi anual sobre l’abandonament d’animals a Espanya de la Fundació Affinity revelen que al 2018 es van abandonar almenys 140.000 gossos i gats que van ser recollits per les protectores espanyoles. Una xifra d’abandonaments que es manté estancada al país español des de l’any 2015.

Més de 138.000 gats i gossos (104.688 gossos i 33.719 gats) van ser recollits per refugis i protectores a Espanya en 2018 segons les dades presentades per l’Estudi Fundació Affinity “Él Nunca lo Haría”. En aquest document es recull també que les ventrades no desitjades és el principal motiu d’abandonament, seguit de la fi de la temporada de caça i del comportament de l’animal de companyia.

Un altre de les dades que més preocupen són el baix nombre d’animals que arriben a les protectores amb microxip, el que provoca que tan sols un 18% dels animals que ingressen en els refugis puguin ser recuperats per les seves famílies.

L’abandonament segueix sent el principal problema dels animals de companyia a Espanya. Des de fa quatre anys les xifres d’abandonaments estan molt estancades. Fa deu anys vam començar a veure un descens en el nombre d’abandonaments del nostre país, però a partir de 2015 s’ha aturat i la xifra es manté.

Isabel Buil, directora de la Fundació Affinity, afirma que: “Sens dubte, per prevenir el problema de l’abandonament és clau reflexionar abans d’incorporar a la nostra família un animal de companyia, educar-los per millorar el seu comportament; esterilitzar perquè no neixin cries que no puguem mantenir i identificar-los correctament. Assegurar-nos que estem preparats perquè siguin un més a la nostra llar “.

La importància de l’ús del microxip

L’estudi d’Affinity demostra que el percentatge d’animals que porten microxip segueix augmentant gradualment. Des de 2007 ha passat del 18,4% a 34,3 per cent d’animals identificats. No obstant això, en 2018 només el 34,2% dels gossos i el 4,5% dels gats recollits en protectores i ajuntaments es trobaven degudament identificats.

El microxip és una eina clau per retornar als animals perduts. L’any passat van ser 61,1% dels animals que van poder ser identificats i retornats gràcies a aquesta estratègia. No obstant això, el 45,5% dels animals trobats amb microxip van ser rebutjats per les seves famílies, mentre que un 27,9% no van poder ser localitzats per dades incorrectes a la base de dades.

Cal destacar que molts dels gats abandonats no arriben a les protectores, ni als refugis i formen colònies. Aquestes colònies de gats en moltes ocasions estan gestionades per aquestes entitats que s’encarreguen de garantir el seu benestar. El 51% de les protectores i refugis que han participat en aquest estudi gestiona alguna colònia de manera regular. Entre totes tenen cura 4.518 colònies, formades per un total de 31.969 gats. La mitjana de colònies gestionada per cada entitat és de 41, formada al seu torn per una mitjana de 13 felins per colònies.

El perfil d’animal més abandonat

En general, els gossos (73,1%) i els gats (58,3%) recollits per les protectores i refugis es trobaven en un bon estat de salut. Un 15,8% dels gossos i un 26,6% dels gats presentaven alguna malaltia, mentre que el 11,1% dels gossos i un 15% dels felins estaven ferits.

L’informe també publica que l’abandonament dels gats i els gossos es produeix al llarg de tot l’any: “S’abandona tot l’any. No hi ha una estacionalitat clara. Els gossos no són abandonats en major mesura abans de les vacances d’estiu. En canvi, la recollida de gats és més elevada entre abril i juny a causa de que és l’època de cria “, explica Isabel Buil.

D’altra banda, cal destacar que han disminuït els temps d’estada per a gossos i gats en els centre d’acollida, especialment si són cadells. En 2017, de mitjana un gos cadell estava 3,7 mesos a la protectora, davant del 2,3 mesos de 2018. Pel que fa als gats més joves, s’ha passat dels 3,8 mesos el 2018 a 2,2 mesos en 2018. No obstant això, els gossos i gats adults són els que romanen més temps en aquestes entitats amb un 8,6 mesos de mitjana els gossos i 7,7 mesos els gats.

La directora de la Fundació Affinity comenta que: “Hauríem d’anar trencant mites com que un gos o gat adult no s’adaptarà a una nova família. Adoptar animals adults pot ser una opció excel·lent, i permet d’igual manera educar l’animal i crear un vincle emocional fort amb ell “.

Quant als motius per adoptar un animal de companyia, la major part de les persones que donen aquest pas ho fan per estar sensibilitzats amb l’abandonament (39,5%), per ser col·laboradors de l’entitat (21,6 &) i per recomanacions d’amics i coneguts (14,4%).

Després de presentar les principals dades respecte a l’abandonament d’animals de companyia a Espanya el 2018, la Fundació Affinity ha arribat a aquestes conclusions més destacades:

-El abandonament és encara al nostre país un important problema de benestar animal. La xifres de 2018 són comparables a les observades en els estudis de 2016 i 2017. En aquest sentit, sembla confirmar-se el lleuger estancament en la tímida tendència a la baixa observada al llarg dels últims anys.

-La esterilització, identificació i l’adopció són les 3 estratègies més importants per prevenir i minimitzar l’impacte de l’abandonament d’animals de companyia. L’esterilització i la identificació formen part d’un concepte més ampli de tinença responsable, que abasta les obligacions i responsabilitats que tot propietari adquireix en relació amb el seu animal de companyia. Així doncs, la participació ciutadana és fonamental per lluitar contra el problema de l’abandonament d’animals de companyia, ja que d’ella depèn l’aplicació efectiva de les tres estratègies esmentades anteriorment (esterilització, identificació i adopció), que han demostrat ser fonamentals per lluitar contra el problema de l’abandonament.

-Més enllà de la mera conscienciació sobre la necessitat d’adoptar, hem d’educar al públic sobre els avantatges, però també obligacions que suposa adoptar un animal de companyia, i de com la seva arribada pot influir en el nostre estil de vida.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *