El centre de fauna exòtica de Natzaret acull 475 animals en el que portem d’any

El centre de fauna exòtica de Natzaret, a València, ha acollit en el que portem de 2021 un centenar més d’animals que en tot el 2020. Segons ha informat Glòria Tello, regidora de Benestar Animal, “moltes espècies arriben al centre en mal estat de salut”.

El centre municipal d’avifauna i fauna exòtica de Natzaret, que recull tota mena d’animals abandonats (a excepció de gossos i gats) al terme municipal de València, així com aquells decomissats per la policia o el SEPRONA, ha acollit a 475 enguany, un centenar més que en tot el 2020. Un 74% són aus, un 16% rèptils i un 10% mamífers. En aquests moments, hi ha 80 espècies ingressades, entre serps, iguanes, oques, conills d’Índies, cotorretes i fures, entre d’altres.

La regidora de Benestar Animal, Glòria Tello, ha visitat avui les instal·lacions, on es fa un “treball fonamental”, ja que “molts d’aquests animals solen arribar en molt mal estat de salut, reben atenció veterinària només arribar i després poden ser adoptats o traslladats a altres centres especialitzats”.

Després de rebre atenció veterinària (desparasitació, rehidratació, cura de ferides, tractament antibiòtic o altres, segons els casos), l’animal se situa en un box de quarantena i, transcorregut el període d’observació, pot donar-se en adopció o pot ser enviat a altres centres especialitzats. És el cas “d’un burret que ha estat aquí fins fa poc i que algú havia deixat lligat a un fanal amb una corda”, ha explicat Glòria Tello. “Hem trobat un lloc per a ell on viurà feliç, en una granja de la província de Terol, on conviurà amb més rucs i cavalls i col·laborarà en la neteja de la muntanya i els camins”.

Un altre exemple és el d’una boa que es va trobar fa quatre mesos en un escocell a prop del Jardí Botànic amb una mossegada infectada al llom i una estomatitis que li impedia menjar per si mateixa. “Després de diverses setmanes de cures veterinàries intensives, inclosa l’alimentació especial per sonda”, ha indicat la regidora, “finalment l’animal s’ha recuperat totalment i pròximament es traslladarà a un centre especialitzat en rèptils ubicat en una altra província”.

L’abandonament està tipificat com a infracció greu segons la Llei 4/94 sobre Protecció dels Animals de Companyia

Alguns animals que arriben al centre han estat abandonats, com ara aneguets, llorigons, cries de conills d’Índies, i fins i tot bens o cabrits. Glòria Tello ha subratllat que l’abandonament d’animals està tipificat com a infracció greu segons la Llei 4/94 sobre Protecció dels Animals de Companyia, i “és una crueltat per a l’animal que el pateix, perquè normalment no sap valer-se per si mateix fora de la casa on vivia”.

A Natzaret també ingressen ocells o rèptils que s’han escapat de casa per algun descuit. Si porten anella o xip d’identificació es localitza al seu propietari perquè el recuperi, però en cas contrari no resulta possible. D’altra banda, es troben els animals decomissats. “És dolorós veure com han estat objecte de maltractament, sense rebre aliment adequat, en habitacles bruts, patint malalties, i sense documentació que acrediti la seva procedència legal”, ha assenyalat la regidora.

“La recuperació física i psíquica d’aquests animals sol ser lenta i, de vegades, sobretot en el cas dels lloros, no s’arriben a recuperar del tot”. La regidora ha insistit que el maltractament animal està tipificat com a delicte al Codi Penal i pot comportar pena de presó.

Glòria Tello ha fet una crida a les persones que vulguin adoptar un animal, “perquè, amb independència de l’espècie que es tracti, siguin conscients que tenen unes necessitats d’espai, d’alimentació i altres, i aquesta adopció ha d’estar molt meditada”. “En realitat els animals adoptats són un més de la família, i en conseqüència, hem de cuidar-los”, ha conclòs.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *