“Els collars danyen la relació que tenim amb els nostres gossos: usem arnesos còmodes”

La fresca matinera mesetària es transforma en calidesa quan Anders Hallgren comença a parlar de gossos. De la mà de Luis Souto de Talkan i Dogalia hem assistit a un seminari doble impartit per una eminència mundial en psicologia canina. Allà pels anys setanta, el psicòleg suec Anders Hallgren va començar a interessar-se sobre la complexitat emocional dels gossos. Hi ha unes similituds fisiològiques innegables entre els humans i els cans. Ha estat només la ceguesa la que ens ha fet situar-nos en un lloc de superioritat. Una observació acurada i sense prejudicis ha permès a l’expert amarar-se de molts dels talents canins que havien passat desapercebuts. Hallgren va sembrar la llavor de treballs transcendentals com els de Turid Rudgas i la individuació del que es diuen “Els senyals de calma”. Segons aquests experts, els gossos tenen un llenguatge corporal molt elaborat que els permet a uns i altres evitar conflictes. Quan hem permès el desenvolupament natural dels gossos (sense sobreestimulació, autoritarisme, aïllament, estrès o trauma) qualsevol buscarà una aproximació amistosa amb els seus congèneres i encara que no el conegui sabrà com indicar-li la amistosidad de l’acostament.

El psicòleg, que avui té 77 anys, fa gairebé 50 va iniciar una croada contra allò que no només fa mal físicament els gossos sinó que altera la seva capacitat d’aprenentatge, de gaudi i de relacionar-se. Al costat d’un equip de fisioterapeutes i kinesiólegs van descobrir que l’alliberament dels gossos de collars de punxes, ofec o elèctrics generava una triple transformació de l’animal. Sense dolor, sense estrebades, el gos estableix una relació amb l’entorn equilibrat i positiu.

Les normatives s’han anat tímidament adaptant per evitar als gossos el dolor i el sofriment. A Barcelona, collars de punxes i ofec estan prohibits des d’octubre de 2014. A Ceuta també. A Madrid, des de juliol, també estan prohibits els collars de descàrregues. Moltes ordenances municipals en procés de reforma inclouen la prohibició fins i tot de les corretges extensibles. A l’abril de 2016 al BOE es va publicar la recomanació del Consell d’Estat que tots els legisladors incloguessin aquesta prohibició per està en harmonia amb l’objectiu de qualsevol ordenament de protecció dels animals. A Suècia, explica Anders, està mal vist portar el gos amb collar. L’arnés és l’única eina apropiada per subjectar el gos sense danyar-lo. Aquest home divertit i vital lamenta veure pels carrers espanyols collars i estrebades. Li hem promès que Animalados, associacions i propietaris formats estarem a l’aláda dels suecs i ens descollarem amb i sense ajuda de les normes.

Article d’Emma Infante, presidenta de Futur Animal

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *