victorias animalistas 2015

Les victòries animalistes del 2015 (i assignatures pendents)

Les curses de toros i els animals salvatges als circs, centren les victòries animalistes d’aquest 2015.

La signatura del Conveni Europeu sobre animals de companyia, que prohibeix la cirurgia estètica als animals, també és un gran pas endavant en la protecció animal.

Els animals a Espanya patiran menys a partir d’aquest any. La incansable pressió de les associacions animalistes ha ajudat a canviar mentalitats i ha forçat a transformar lleis que semblaven sagrades i intocables. Queda un llarg camí per recórrer però any rere any, els drets dels animals van acumulant victòries. I aquest 2015 ha estat per alguns, el millor. El canvi polític de molts ajuntaments ha estat clau per aplicar els avenços que permeten considerar l’any passat com un dels més positius. “Per a mi el 2015 ha estat el millor any però estic convençuda que el 2016 encara serà millor” assegura optimista Aïda Gascón, directora a Espanya d’AnimaNaturalis Internacional. I és que l’any que ja hem deixat enrere ha deixat tancada “la prohibició als circs de fer espectacles amb animals salvatges a Catalunya i molts altres canvis que s’ha fet a nivell municipal en moltes ciutats com Madrid o València”, defensa  aquesta veterana defensora dels drets dels animals.

La mesura dels circs sense animals, llargament discutida i argumentada al Parlament de Catalunya, ja s’ha estès a altres municipis com Córdoba, i altre de més grans, com Madrid, també estan estudiant la mesura. Si la prohibició arriba a les principals ciutats espanyoles ja serà una gran victòria, ja que cap circ amb animals voldrà visitar Espanya si a les grans ciutats no pot actuar. Altres països com Holanda, també han aprovat aquesta prohibició.

Des de l’associació animalista Libera!, Samuel Leal recorda que, a més de la prohibició d’utilitzar animals salvatges, el Parlament també va aprovar estudiar si aquest tipus d’espectacles també perjudiquen als animals domèstics, de manera que la mesura encara podria ser més ambiciosa.

Les altres grans victòries són més locals: com les diputacions de La Corunya o Pontevedra que han deixat de subvencionar les curses de toros o les Illes Balears, on ja hi ha el compromís de prohibir-les.

Els dos portaveus animalistes consultats per Tincungos estan convençuts que les curses de toros s’acabaran a Espanya i asseguren que l’única pregunta que queda pendent és saber quan es produirà aquest canvi. Sigui com sigui, la supressió de subvencions públiques a aquest tipus d’espectacles representa un cop molt fort ja que, en la majoria dels casos, les places de toros no sobreviuen amb els propis recursos. “Les curses de toros tenen els dies comptats”, assegura Gascón que adverteix que en canvi serà molt més difícil suprimir les festes populars que utilitzen animals i posa com a gran exemple el San Fermín que se celebra a Pamplona. “Això serà més difícil”, lamenta. També aquest any 2015, el Parlament Europeu va suprimir les subvencions per valor de 152 milions d’euros que es donaven a la tauromàquia.

Finalment aquest any, amb una mica de retard, Espanya s’ha sumat al Conveni Europeu sobre Protecció de  Mascotes, un text aprovat el 1987 que prohibeix, entre d’altres coses, les cirurgies estètiques als animals de companyia, com tallar les cues als gossos de determinades races.

En moltes d’aquestes victòries hi ha participat moltes altres entitats animalistes.

Assignatures pendents

Cada vegada que els col·lectius animalistes aconsegueixen una victòria, queden alliberats per dedicar-se a un altre batalla, ja que, per desgràcia, n’hi ha moltes de pendents. Entre les assignatures que han quedat pendents pels propers anys hi ha el lamentable espectacle del Toro de la Vega. “Afecta a un sol animal l’any, però seria una victòria important perquè ningú entén com encara se celebra i, a més, seria una notícia a nivell internacional”, diu Gascón. També ha quedat pendent la Llei de Protecció Animal que el PP, en teoria, havia d’aprovar abans d’acabar el seu mandat. Hi havia canvis importants en el redactat, com la prohibició de la venta d’animals de companyia des de les botigues, obligant a qui vulgui tenir un gos o un gat a desplaçar-se fins a un viver o a adoptar.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *