Uns 306.000 animals de companyia van ser recollits per refugis i protectores durant l’any 2019

Segons les dades compartides per la Fundació Affinity, al voltant de 306.000 gossos i gats van ser recollits per refugis i protectores a Espanya durant l’any 2019. Unes xifres alarmants sobre l’abandonament que no inclouen a tots aquells animals de companyia desapareguts o morts a la carretera.

L’abandonament segueix sent el principal problema en el benestar dels animals de companyia a Espanya. Segons l’estudi “Él Nunca lo Haría” 2020 de la Fundació Affinity, més de 183.000 gossos i 123.000 gats van ser recollits per refugis i protectores durant l’any 2019. Per a la realització d’aquest informe, la fundació ha revisat la metodologia del seu estudi amb l’objectiu de recollir millor la realitat de l’abandonament en el moment actual.

Segons reflecteix l’estudi, la principal causa d’abandonament el 2019 va tornar a ser un any més el naixement de cadellades no desitjades (21%), seguit de problemes de comportament de l’animal (13,2%), la fi de la temporada de caça (11,6%) i la pèrdua de l’interès per l’animal (10,8%). Els problemes econòmics queden relegats al sisè lloc (6,4%) i, tot i la creença popular que a l’estiu és quan s’abandonen un major nombre d’animals de companyia, la realitat és que les vacances són un motiu molt residual (0,8%).

A causa de la falta d’un registre oficial, Fundació Affinity ha ampliat i millorat el seu propi cens de protectores, l’únic que existeix fins ara. Una informació que li ha permès definir el nombre de protectores que treballen avui a Espanya, com són i ajustar així la manera d’estimació. Actualment operen 1.554 protectores espanyoles. A més, per a aquesta edició de l’estudi “Él Nunca lo Haría” han participat prop de 400 entitats de tot el territori.

L’ús del microxip: una assignatura pendent a Espanya

Una altra de les qüestions que aborda l’estudi  és l’ús de microxip, i la realitat és que les dades no són gens positives: només el 28% dels gossos i el 4% dels gats que van arribar a les protectores estaven correctament identificats amb microxip.

Cal tenir en compte que molts animals arriben a les protectores perquè s’han perdut, no perquè hagin estat abandonats. En aquests casos, l’ús del microxip és clau per facilitar la identificació de les seves famílies i posterior devolució. Durant el 2019, només van tornar amb les seves famílies el 23,3% dels gossos que van ser recollits, mentre que en el cas dels gats la xifra cau fins al 3%.

“A Espanya és obligatòria la identificació dels animals de companyia, llevat d’excepcions amb l’ús del microxip. En el cas dels gossos, gairebé el 90% estan identificats. No obstant això, la meitat dels gats no estan identificats. La clau per reduir l’arribada d’animals sense identificar a les protectores sembla, doncs, aconseguir l’aplicació efectiva de la llei, especialment en el cas de gats”, alerta Isabel Buil, directora de la Fundació Affinity.

L’abandonament d’animals és un problema que afecta tot tipus de gossos i gats. Tanmateix, aquest estudi recull que la majoria dels gossos que van ser atesos a les protectores espanyoles el 2019 eren majoritàriament adults (60,8%), mestissos (60,6%) i de mida mitjana – gran (78%). A més, la majoria d’ells estaven en bon estat de salut (66,5%).

En el cas dels gats, les dades varien. El 2019 es van recollir gats cadells (48,1%) i gats adults (44,6%) en percentatges molt similars. La gran majoria eren mestissos (94,8%) i, quant al seu estat de salut, el 51,4% estaven sans.

De la mateixa manera que no hi ha un únic perfil d’animal abandonat, tampoc hi ha un perfil únic de persona que abandona a un gos o un gat. Tanmateix, sí que és important destacar que en el 2019 només el 10% van portar personalment al seu animal de companyia a la protectora. La gran majoria van ser trobats (el 63,3%) o portats per un tercer (26,9%).

Les protectores gestionen més de 3.400 colònies felines

Cal destacar que no tots els gats abandonats arriben a protectores sinó que formen colònies, que en moltes ocasions estan gestionades al seu torn per les protectores. Segons dades de l’estudi de la Fundació Affinity, més de la meitat de les protectores espanyoles (56,6%) es van encarregar en 2019 de garantir el seu benestar.

El mateix informe indica que entre totes elles tenen cura de més de 3.433 colònies de gats, formades per un total de més de 28.681 gats. En concret, cada entitat gestiona una mitjana de 22 colònies, formades cadascuna per una mitjana de 14 felins.

El nombre d’adopcions es troba en un estat d’estancament

Segons l’estudi ‘El Nunca lo Haría’, el 44% dels gossos i gats que van arribar a una protectora en 2019 van ser adoptats per una nova família. Un percentatge molt similar al d’anys anteriors, la qual cosa podria indicar que les adopcions s’estan estancant al nostre país.

D’altra banda, les dades indiquen que, un any més, els animals adults ho tenen més complicat per ser adoptats. En el cas dels gossos, els cadells passen una mitjana de 3,3 mesos a la protectora, mentre que els adults passen una mitjana de 10,8 mesos esperant una segona oportunitat. En el cas dels gats, els més petits passen una mitjana de 2,6 mesos a la protectora mentre que els adults 10,9 mesos.

Quant als motius per adoptar un animal de companyia i no comprar-lo, la major part de les persones que donen aquest pas ho fan per estar sensibilitzats amb l’abandonament (42,7%), per ser col·laboradors de l’entitat (21,2 %) o per recomanacions d’amics i coneguts (14,6%).

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *