Múixing: solcant la neu amb el millor amic de l’home

El múixing era una forma de transport en el qual es feien servir gossos de tir i esquís per desplaçar-se per superfícies nevades amb rapidesa que s’ha convertit en un esport cada vegada amb més seguidors.Una activitat que permet gaudir de la natura en un entorn idíl·lic i conèixer les peculiaritats dels gossos nòrdics. Existeixen moltes opcions per provar aquest esport. El buscador Yumping.com és molt recomenable i s’hi poden trobar nombroses ofertes. La professionalització d’aquest esport amb més competicions que mai ha provocat que ja sigui habitual veure gossos de tirs compostos per encreuaments de races, encara que sempre hi ha múixers que prefereixen seguir utilitzant gossos nòrdics purs. És el cas de Toni Lozano, el múixer de l’empresa Cau de Llops de Port del Comte (Lleida), que disposa d’una vintena de gossos de la raça Siberian Husky, que es poden conèixer en una visita de 50 minuts i que té un cost de només 5 euros. “Són els que més m’agraden i els que simbolitzen l’estampa bucòlica d’aquest transport tradicional”. Lozano, que també competeix en la modalitat de mitja distància de gossos nòrdics, deixa clar que per a ell el més important no és guanyar les carreres en les que competeix: “No tinc un afany competitiu, m’és igual guanyar o perdre, a tot Espanya som només cinc els múixers que vam disputar aquesta modalitat, però hi ha múixer que utilitzen diferents races de gossos per guanyar “.

Lozano anota que els gossos gaudeixen i que en cap cas pateixen corrent: “Genèticament estan fets per córrer, encara que alguns tiren més que altres, el seu cos els demana córrer, el càstig és no sortir, quan estan aturats estan inquiets i quan el trineu arrenca tot és harmonia, els que no surten els tancament perquè no posin tristos, l’arnés és sempre un elemnto positiu perquè significa que estaran amb mi, que correran i que rebran una recompensa a arribar que és menjar carn en lloc de pinso “. Cada gos compleix la seva funció en l’equip. El de davant és el gos líder (lead dog), el que destinin més instint de córrer i el que interpreta les ordres del guia. Darrera seu van gossos joves que aprenen a ser líders o gossos grans que ensenyen als que ocuparan el seu lloc. Són els anomenats “swing dogs”.En tercera línia es troben els “team dogs”, dels quines depèn la tracció, i finalment tanquen la comitiva els “wheel dogs”, que són els més forts i els que estan més a prop del trineu perquè aguanten més pes.

Més resistents que veloços
El múixing és una activitat que gestionen empreses i no les pròpies estacions d’esquí perquè es tracta d’un sector molt especialitzat i tan específic que no els compensa portar la seva gestió. És per aquest motiu que es posen en contacte amb empreses com Cau de Llops perquè s’encarreguin d’oferir aquest servei. En aquest sentit, Cau de Llops posa a disposició a l’estació de Port del Comte dels usuaris un circuit d’iniciació amb un recorregut de 2.5km que poden fer 2 o 3 persones en funció de l’altura i del pes. Per als més aventurers, Cau de Llops ofereix un circuit de 10 km que dura unes tres hores en què un mateix pot agafar les regnes del trineu en un tram: “El passatger es posa darrere meu primer i després condueix ell” explica el múixer , que revela que “la velocitat mitjana és de 15km / h, encara que poden arribar a córrer el doble, malgrat que són més resistents que veloços”.Lozano, que admet que la relació amb els seus gossos és el que més li captiva d’aquest esport, explica que és una activitat en auge: “Pirena, que ja no es fa per falta de pressupost, va posar les bases per a divulgar aquest esport i l’eclosió dels runners ha fet la resta perquè comencen a córrer amb un gos fent canicross i van adquirint-ne més per anar amb bicicleta o tricicle fins a arribar al múixing, que és l’evolució natural”. Ell mateix ha dut a terme aquest recorregut vital quan fa deu anys va començar a practicar canicross. “Fa sis anys que faig múixing i he passat de tenir un gos a tenir-ne 18”. La promoció de la Generalitat de l’après ski per donar a conèixer la variada oferta d’oci quan tanquen els remuntadors també contribueix a l’increment de la demanda: “Estem molt a prop de Barcelona i el múixing funciona molt bé, però tot depèn de la neu, la temporada passada va ser nefasta i aquesta en canvi està sent molt bona i les reserves són constants”.

La Vall d’Aran, Andorra i la Vall de Tena, les alternatives
Amb el tancament de l’empresa Múixing a la Carta, que oferia els seus serveis a la comarca de la Cerdanya, el Port del Comte i la Vall d’Aran són els únics llocs a Catalunya on es pot practicar aquesta activitat. A la vall occitana, l’empresa Montgarri Outdoor ha dissenyat diferents excursions per descobrir els seus bells paratges de dia i de nit. Sí, sota la llum de la lluna, els usuaris que així ho desitgin poden gaudir d’una excursió nocturna amb parada al poble abandonat de Montgarri per obrir la gana abans d’un suculent sopar al refugi Amics de Montgarri. Una sortida que també es pot fer de dia tornant al Pla de Beret amb la posta de sol.

Algunes empreses catalanes operen a Andorra perquè com remarca Lozano “és on hi ha més neu i turistes”. La catalana Roc Roi és una d’elles i té la seva base d’operacions a l’Estació de Grau Roig, que forma part de Grandvalira, el domini esquiable més gran dels Pirineus amb més de 200 km. Els recorreguts al Principat estan marcats en els circuits de Riba Escorxada (Grandvalira-El Tarter) i al Centre d’Activitats d’Aventura (Grandvalira-Grau Roig). Els trineus tenen cabuda per a dues persones i poden ser conduïts per un guia o per un mateix com en els altres casos.

Al Pirineu aragonès, els interessats també tenen l’oportunitat de passejar en un trineu tirat per gossos nòrdics. Concretament a La Partacua, a la Vall de Tena (Osca), on fa sis anys que Tena Park ofereix aquest servei.

Article escrit per Xavi Tedó

 

Articles relacionats: 

Les millors escapades amb el teu gos a prop de Barcelona

Vols córrer amb el teu gos? Segueix aquests consells!

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *