El Congrés aprova la primera Llei de Benestar Animal d’Espanya malgrat l’exclusió dels gossos de caça

Dia històric amb sabor agredolç per a tots els defensors dels drets dels animals. Després de molts dubtes i discrepàncies entre els partits polítics, el Congrés ha donat llum verda a la Llei de Benestar Animal malgrat l’esmena presentada pel PSOE que exclou els gossos de caça. La norma ha tirat endavant amb un total de 174 vots a favor, 167 en contra i 7 abstencions. El PSOE, UP, ERC, EH Bildu i la CUP han estat els grups que han donat suport a la nova llei de defensa animal.

A la reunió d’avui, la Cambra Baixa també ha aprovat la modificació del Codi Penal en matèria de maltractament animal amb 178 vots a favor, 165 en contra i 5 abstencions. Aquesta reforma, ha comptat amb el suport del PDeCAT que, tot i això, havia votat en contra de la Llei de Benestar Animal.

Els gossos de caça, fora de la protecció de la llei

El Ministeri de Drets Socials, que dirigeix la secretària general de Podemos Ione Belarra, va ser l’encarregat d’impulsar la primera Llei de Benestar Animal amb l’objectiu de protegir a TOTS els animals de l’estat espanyol. En el seu origen, aquesta llei comptava amb el suport del PSOE, soci majoritari de la coalició de govern. Tot i això, el desembre del 2022, a conseqüència de la pressió rebuda pel lobby de la caça, els socialistes, amb el suport de VOX i PP, van presentar una esmena amb què van aconseguir excloure els gossos de caça de la Llei.

Tot i la pressió exercida per partits polítics, les iniciatives de nombroses associacions de defensa animal i les manifestacions de milers de persones a diferents ciutats espanyoles, el PSOE ha tirat endavant amb la seva decisió i ha decidit posar-se del costat dels que maltracten els animals. Després de la votació d’avui al Congrés, els gossos de caça queden fora de la protecció de la llei estatal i la seva regulació seguirà la normativa vigent europea, estatal i autonòmica corresponents.

Ione Belarra, secretària general de Podemos i ministra de Drets Socials i Agenda 2030, ha valorat així l’aprovació de la Llei amb l’exclusió dels gossos de caça: “Hem arribat tan lluny com hem pogut amb les forces que tenim. Continuarem treballant sense parar per la protecció de tots els animals, també els gossos de caça”.

Les entitats de defensa animal insisteixen que tots els gossos, independentment d’on visquin o de l’activitat que desenvolupin, han de tenir la mateixa protecció, i així ho han recollit totes les lleis autonòmiques de protecció animal aprovades fins ara a Espanya. Aquestes lleis autonòmiques, segons les associacions animalistes, es veuran afectades per una nova llei estatal que suposa una enorme reculada en la protecció i el control de l’abandó dels gossos de caça.

Una llei amb molts beneficis per als animals

Tal com comenta Alberto Díez, director de l’Associació Nacional per a la Defensa dels Animals (ANDA), “és una pena que no s’aprofiti aquesta llei per posar ordre a un sector com la caça que tradicionalment ha viscut en una immunitat molt àmplia”. Tot i això, segons Díez, la Llei de Benestar Animal “té moltes altres coses positives que ajudaran a la protecció i el benestar dels animals”.

L’actual text de la Llei de Benestar Animal recull aspectes molt importants i positius com el sacrifici zero, la prohibició de venda d’animals a botigues, la formació i tinença responsable per part dels propietaris de gossos, la prohibició de l’ús d’animals silvestres a circs, el control ètic de la població felina o el Llistat Positiu d’animals de companyia, entre moltes altres normes.

Així, l’aprovació de la Llei de Benestar Animal suposa un avenç molt important en la protecció i la defensa dels animals a Espanya. Tot i això, el PSOE va decidir trair Podemos, el seu soci de coalició, i es va posar del costat dels caçadors, excloent de la Llei els gossos de caça “com que no són animals de companyia”. Els socialistes garanteixen que els gossos que participen en l’activitat cinegètica estan protegits per les lleis autonòmiques, però des d’Animalados volem compartir la pregunta que ha llançat Iñaki Ruiz de Pinedo d’EH Bildu durant la celebració del Congrés d’avui: “Si la majoria dels gossos de caça són tractats bé, quin problema hi ha a incloure’ls a la Llei?”.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *