El Govern cedeix 170 dispositius de geolocalització a ramaders de boví i èquids en zona de presència d’os bru

A través d’aquests dispositius els ramaders podran saber en tot moment la ubicació dels caps de bestiar.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) ha cedit 170 dispositius de geolocalització a ramaders de boví i equí. Aquesta acció forma part de la política de gestió de les interaccions entre grans mamífers i la ramaderia al Pirineu que desenvolupa el Govern.

Es tracta d’uns collars per al bestiar que tenen un xip incorporats que permeten al ramader situar geogràficament en tot moment els caps de bestiar a través d’una aplicació instal·lada al mòbil. En total s’han beneficiar de l’actuació 33 explotacions situades a les capçaleres del Pallars Sobirà, al Parc Natural de l’Alt Pirineu, concretament a les Valls d’Àneu, la Vall de Cardós i la Vall Ferrera, considerades zona de presència permanent d’os bru.

Eugues amb dispositiu de geolocalització a la zona del Port de la Bonaigua/Govern de Catalunya

L’objectiu d’aquesta mesura del DACC és afavorir la coexistència entre els grans carnívors i ramaderia extensiva. Amb la ramaderia ovina i l’apicultura, que són les que pateixen més danys de l’os als Pirineus, ja fa anys que s’apliquen mesures de prevenció de danys.

En el cas de l’apicultura (abelles) es porten a terme els tancats per protegir les arnes i en referència al bestiar oví, es fa l’agrupament de ramats amb uns pastors contractats pel departament que s’encarreguen de la vigilància durant l’estiu.

La tecnologia aplicada a la ramaderia de muntanya

Els collars de geolocalització per bestiar boví i equí son dispositius que funcionen amb la internet de les coses (loT), uns sistemes de dispositius físics que reben i envien dades a través de xarxes sense fil, ja que aquests animals es troben en una zona amb poca cobertura mòbil. Per garantir el bon funcionament d’aquest sistema, caldrà instal·lar puntualment algunes antenes, que es col·loquen i es retiren cada temporada.

Aquests dispositius són molt útils per tenir localitzats els animals durant la seva estada a les pastures estivals a alta muntanya. D’aquesta manera, mitjançant una aplicació al mòbil o entrant a la pàgina web, l’usuari pot accedir al seu compte i veure on està exactament cada animal que porta un collar amb el dispositiu.

Els ramaders es poden alertar del comportament anormal dels animals, com per exemple períodes d’excessiva inactivitat o, per contra, recorreguts d’una gran distància en poc temps. Els dispositius permeten identificar aquestes casuístiques i això els permet fer visites ràpides al bestiar en cas que en detectin.

Objectiu: estabilització de danys de la ramaderia extensiva

Aquestes han estat algunes de les mesures incloses en el Pla estratègic de la ramaderia extensiva de Catalunya 2021-2030 (PEREC) en l’eix de producció ramadera sostenible, per tal d’estabilitzar els danys a la ramaderia extensiva i millorar la coexistència amb la fauna salvatge.

A més, es manté l’Espai Os com a espai permanent de debat sobre la convivència amb la finalitat de crear un espai estable de diàleg i de treball col·laboratiu sobre la cohabitació amb l’os, en què participen totes les parts implicades: representants del sector ramader, de la caça, de l’àmbit turístic i administracions públiques, entre d’altres.

La finalitat d’aquest Espai és millorar la governança en el desplegament de les polítiques de protecció i gestió de les espècies, específicament, amb els grans carnívors com l’os. També de promoure la participació activa i corresponsable de la població en la presa de decisions i generar un espai de confiança i transparència amb la població implicada, que faciliti la gestió de l’espècie i permeti l’acord d’accions conjuntes.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *