El MITECO posa en marxa un estudi per minimitzar els impactes d’orques i embarcacions

L’objectiu de l’estudi és fer un seguiment detallat dels casos d’interacció d’orques amb velers per tal de minimitzar els impactes sobre l’espècie i proporcionar seguretat a les embarcacions.

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), dins de les accions del projecte LIFE INTEMARES coordinat per la Fundació Biodiversitat, ha engegat un estudi sobre la interacció d’orques amb embarcacions per proposar mesures de prevenció, actuació i gestió .

La Coordinadora per a l’Estudi dels Mamífers Marins (CEMMA), especialitzada en la matèria, és l’entitat encarregada de desenvolupar aquest estudi científic sobre els episodis recents d’interacció de la població de l’orca amb embarcacions tripulades, especialment velers, en aigües de Galícia i l’Estret de Gibraltar. Aquest informe té com a objectiu determinar-ne les possibles causes i definir i prioritzar les mesures més oportunes per mirar de minimitzar tant aquests episodis com les seves conseqüències.

A causa de la seva dieta, centrada en la tonyina vermella, les interaccions d’orques han estat històricament relacionades amb el sector pesquer professional. Tot i això, des de juliol de 2020 s’han produït episodis d’interacció amb velers de mida mitjana, amb acostaments i fins i tot envestides al casc i el timó de les embarcacions, provocant danys materials.

En tots els casos analitzats d’interaccions ocorregudes des del juliol del 2020, no s’ha identificat una actitud agressiva per part dels cetacis envers els humans. A més, cal destacar que només un 15% dels episodis han tingut conseqüències materials sobre les embarcacions que hagin impedit la navegació.

Episodis més freqüents el 2021

Des dels primers casos, s’han mantingut una estreta coordinació entre la Direcció General de Biodiversitat, Boscos i Desertificació, la Direcció General de Marina Mercant i la Societat de Salvament i Seguretat Marítima (SASEMAR) per tal de garantir la integritat de les persones i de les orques.

Per això, el setembre de 2020 la Direcció General de Marina Mercant, basant-se en la recomanació de la Direcció General de Biodiversitat, Boscos i Desertificació, va prohibir la navegació de velers d’una eslora inferior o igual als 15 metres a la zona compresa entre Ferrol i Cedeira, des de la línia de costa fins a les 11 milles nàutiques.

Atès que aquests esdeveniments es produeixen cada vegada amb més freqüència, des de l’inici de la temporada estival del 2021 a la zona de l’Estret de Gibraltar i el Golf de Cadis també ha calgut establir mesures restrictives de la navegació en aquesta zona de manera temporal. Per tot això, i amb l’objectiu de millorar les mesures reguladores i de conservació de l’espècie garantint sempre la seguretat de les persones, cal analitzar les possibles causes que modifiquen el comportament de les orques i dissenyar i prioritzar mesures que permetin minimitzar aquests episodis.

Interaccions inèdites entre orques i vaixells

Les interaccions de les orques juvenils amb vaixells de diversa mena, per satisfer la seva curiositat, són habituals a les aigües de l’Estret de Gibraltar i costa del sud de Portugal, els últims anys. En canvi, les interaccions amb velers són considerades inèdites pel contacte físic dels exemplars amb l’estructura dels vaixells.

En l’actualitat, l’orca es troba inclosa al Llistat d’Espècies Silvestres a Règim de Protecció Especial i a l’Annex IV de la Directiva Hàbitats. Precisament la població del Golf de Cadis-Estret de Gibraltar es troba inclosa a la categoria de “Vulnerable” al Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaces per la qual cosa s’han d’establir mesures de protecció. Per això, el 2017 es va aprovar el Pla de Conservació de l’orca que recull les línies de treball prioritàries per aconseguir la millora de l’estat de conservació de l’espècie a les nostres aigües.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *