Seis preguntas antes de decidir tener un perro

Els beneficis de la rebaixa de l’IVA veterinari

L’aprovació de la proposició no de llei augmentarà l’atenció sanitària dels animals i comportarà menys abandonaments per la reducció del preu de les intervencions

El Congrés dels Diputats ha donat suport a la proposició no de llei presentada per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) per la qual s’insta el Govern a rebaixar l’IVA en els serveis veterinaris del 21 al 10%. La mesura presentada pel diputat d’ERC Jy també veterinari Joan Capdevila, a la cambra baixa, ha comptat amb el suport dels grups del PSOE, Units Podem, el PNB i bona part del Grup Mixt. En canvi, Ciutadans ha optat per l’abstenció i el PP ha estat l’únic partit que ha votat en contra de modificar una tributació vigent des del 2012. El debat sobre la rebaixa de l’IVA en els serveis veterinaris al Congrés ha servit per posar de manifest que els veterinaris són els únics professionals sanitaris als quals s’aplica l’IVA general del 21%, tot i estar reconeguda com una professió sanitària.

Josep A. Gómez, president del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC), afirma que “la pujada de l’IVA ha suposat un greu perjudici per a la professió, no només econòmic per al sector, sinó també per l’increment del risc sanitari que suposa per a la població, en no tenir en compte la importància sanitària de les activitats de prevenció i tractament de les malalties transmissibles “. El CCVC ha liderat la demanda en posar en marxa al gener de 2015 una campanya de recollida de signatures per demanar la rebaixa de l’IVA que es va traslladar a tots els grups parlamentaris. El motiu esgrimit és que molts propietaris no poden fer front a l’augment del cost que comporta la tinença d’un animal en condicions de salut adequades, ni tampoc als tractaments de malalties cròniques, cirurgies, urgències veterinàries, fet que ha provocat l’increment de l’abandonament d’animals.

Gómez, que no amaga que la proposició no de llei aprovada té un difícil recorregut davant la més que probable constitució d’un nou govern comandat pel PP, subratlla que “la no assistència sanitària o la reducció de les visites al veterinari suposa un menor control de les malalties que poden ser potencialment transmissibles als humans, així com un patiment dels propietaris en no poder donar a les mascotes l’atenció sanitària que requereixen “. Maria Loreto Fonts Buades, secretària de la secció de Dret de Defensa Animal del Col·legi d’Advocats d’Alacant, considera que “sense cap mena de dubte estem vivint un avanç al nostre país que arriba tard, però arriba, per als amants dels animals i per a tots aquells que volem formar part d’un estat avançat i defensor dels drets dels éssers vius “.

L’advocada lamenta que “en aquests últims anys tots els que compartim les nostres vides amb animals hem patit els elevats preus que havíem de pagar per tenir cura de la seva salut i hem vist com les associacions mouen cel i terra per recaptar diners per a l’operació d’algun dels seus fidels companys “. Les conseqüències d’aquest increment han estat demolidores. Durant el 2014 es van tancar 730 clíniques de serveis veterinaris al nostre país i es va incrementar de manera ostensible l’abandonament d’animals arribant a l’escandalosa xifra de 108.303 gossos i 33.532 gats per les penúries econòmiques de moltes famílies que no podien pagar els tractaments.

“Els animals fan molt per nosaltres, i es mereixen un mínim de respecte i cura. No és just que un gos, un gat, o qualsevol altre animal, no pugui viure perquè la seva família no tingui diners suficients per pagar el tractament. Depenen de nosaltres, per a ells el veterinari és una necessitat vital “assenyala Gómez, que ressalta a més que” l’aplicació del gravamen amb un IVA reduït de l’activitat veterinària suposaria únicament una disminució del 0,000011% del total d’ingressos previstos “. Mentre no es creïn hospitals veterinaris públics o de baix cost com ja passa en països com Holanda, Argentina o Mèxic, la rebaixa de l’IVA implicarà com a mínim una millor prestació sanitària als animals i una disminució notable dels abandonaments, una xacra alimentada per preus desorbitats que omplien les instal·lacions de les diferents protectores.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *