Els veïns del Guinardó s’organitzen per reclamar una gran àrea per a gossos

El projecte que estan preparant inclou un espai per ensenyar Educació Canina als amos

L’ordenança que va aprovar l’Ajuntament de Barcelona per sancionar a partir de la propera primavera els amos que portin els gossos deslligats està començant a mobilitzar els ciutadans. Des de diferents barris s’estan organitzant per reclamar la creació de les noves zones d’esbarjo promeses per l’ajuntament per intentar compensar aquesta normativa tant restrictiva.

Existeix el precedent del Parc de l’Estació del Nord. La mobilització dels amos dels gossos d’aquesta zona va provocar que l’Ajuntament cedís i decidís instal·lar allà l’àrea d’esbarjo més gran per a gossos de tot Barcelona, amb 3.000 metres quadrats. Aquest espai triplica el que tenien fins ara. També hi ha hagut mobilitzacions en altres zones, com el Parc de l’Escorxador i ara és el torn del Baix Guinardó.

Els veïns d’aquest barri reclamen una gran zona d’esbarjo als Jardins d’Hiroshima, situats al costat del Parc de les Aigües, sota la Font Castellana. La seva convicció per aconseguir l’espai per a gossos és tal que fins i tot estan redactant un projecte i elaborant un cens de tots els gossos que hi van cada dia. L’actual pipican és massa petit i cada cop hi ha més gent que aprofita aquests jardins per deixar correr el seu gos. Però ara tenen por que a partir de la primavera de l’any vinent, quan s’acabi la moratòria vigent, els agents de la Guàrdia Urbana comencin a multar.

L’encarregada de comptar-los és la Laura. Ja en té fitxats prop de 130 i creu que pot arribar als 150: “El cens el fem per franges horàries”, explica, ja que alguns amos porten els seu gos a primera hora i altres ho fan al llarg del matí. A més de donar cobertura als gossos d’aquesta zona del Guinardó, els Jardins d’Hiroshima estan a prop de Gràcia, un districte amb molt poques zones verdes i on els veïns tenen més problemes per poder deixar que els seus gossos corrin una mica. Una altra de les impulsores, l’Àngela, és de Gràcia. “Aquest lloc és perfecte perquè al costat ja hi ha el Parc de les Aigües, on van els nens a jugar i aquest és només un lloc de pas. A més, està a prop de Gràcia on no hi ha espais”, argumenta.

La zona d’esbarjo més gran del districte d’Horta-Guinardó, que té una gran extensió, és a la plaça dels Mistos. “Ja ens sembla bé que allà hi hagi un espai gran, per anar-hi el cap de setmana, però pel dia a dia no s’hi pot anar. I no hi ha arriba ni el metro”, explica la Laura.

gossos-guinardo

Ensenya a educar el gos

A més d’una gran zona d’esbarjo, els amos dels gossos del Baix Guinardó també li volen demanar a l’Ajuntament que destini un petit espai per a ensenyar als propietaris a educar bé el seu gos. “Hauria d’existir la possibilitat d’aprendre’n a un preu raonable”, explica l’Àngela. Tenir el gos ben educat és molt millor per als propis amos però també per poder conviure a la ciutat amb les persones que no tenen gos. I aquest és un punt que preocupa molt a aquest grup.

El col·lectiu, que començarà en breu una ronda d’entrevistes amb les associacions de veïns de la zona per explicar el seu projecte, estan a l’espera de saber quin regidor o regidora s’ocuparà del districte per començar la pressió. Tenen la convicció que la Fosca, la Tara, el Balam i tots els gossos del barri necesisiten més espai per correr. I estan disposats a moure cel i terra per aconseguir-ho.

Tot i així, tenen clar que com que la mesura afecta a tot Barcelona, la millor opció seria unir forces entre tots els barris que pateixen el problema de la falta d’espai. Una unió que ja estan començar a traçar.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *