Experts en comportament caní desaconsellen l’ús dels collarets lluminosos

Els collarets lluminosos o de LED permeten que les persones tinguin més control i una millor visibilitat del seu gos, però l’ús d’aquest accessori podria ser perjudicial per al seu benestar.

Els collars lluminosos o collars de LED per a gossos estan de moda. Cada cop és més freqüent trobar peluts que porten aquests dispositius per ser més visibles i evitar així possibles pèrdues i accidents durant les hores més fosques del dia. No obstant això, ens hem de preguntar: és positiu per a l’animal portar aquest tipus de collaret reflector?

El primer que hem de tenir clar és que els collarets lluminosos són per a les persones i no per als gossos, ja que aquests animals es desenvolupen bé en la foscor atesa la particular proporció de bastons i cons que tenen als seus ulls. Si bé és cert que els gossos veuen menys tonalitats de colors, tenen més capacitat que els humans per veure amb poca llum.

El principal avantatge d’aquests collarets és que permeten a la persona responsable de l’animal estar més tranquil·la i relaxada en tenir més visible i localitzable el gos. No obstant això, cal aclarir que la possibilitat de veure el teu gos en la foscor no garanteix ni prevé un accident amb el pelut. De fet, l’animal pot patir igualment un accident per irregularitats al terreny, aparició sobtada d’elements… entre altres riscos.

En general, els experts consultats per Animalados coincideixen que l’ús d’aquests collarets de LED pertorba la capacitat sensorial de l’animal i dels companys de joc nocturn. Els especialistes accepten l’eficàcia i la seguretat que suposa el seu ús per a la tranquil·litat de les persones, però aquest accessori no és beneficiós per al benestar de l’animal.

Què són els collarets lluminosos i com funcionen?

Els collarets lluminosos per a gossos són una innovació al món dels accessoris canins que ha guanyat popularitat en els últims anys a tot Europa. Aquests collarets estan dissenyats amb llums LED integrades que proporcionen una font d’il·luminació addicional per als gossos, cosa que els fa més visibles en condicions de poca llum o en la foscor.

A continuació, t’expliquem alguns aspectes importants que has de conèixer sobre els collarets de LED per a gossos:

-Funcionament: els collarets lluminosos per a gossos funcionen mitjançant petites llums LED que s’encenen per proporcionar una font de llum. En general, tenen diferents maneres d’il·luminació: llum fixa, llampada lenta o llampada ràpida… Una sèrie d’opcions lumíniques que poden ajustar-se segons les necessitats de la persona responsable.

-Visibilitat: el principal avantatge que proporcionen els collarets de LED en què augmenten la visibilitat dels gossos, cosa que fa que siguin més fàcils de veure durant les caminades nocturnes i en àrees de poca o escassa llum. Aquesta propietat d’aquests accessoris pot ajudar a prevenir accidents en fer que el gos sigui més visible per a transeünts o per a conductors.

-Seguretat: els collarets lluminosos per a gossos ajuden a millorar la seguretat de la persona responsable en fer que siguin més visibles en la foscor. Això és molt positiu per a les àrees urbanes o per a carretera on hi pot haver un alt nivell de trànsit vehicular.

-Durabilitat: la majoria dels collarets lluminosos estan dissenyats per ser duradors i resistents a l’aigua, cosa que els fa adequats per al seu ús en una varietat de condicions climàtiques. No obstant això, sempre és important verificar la qualitat del collaret de LED i intentar assegurar-se que sigui realment resistent abans d’usar-lo en activitats a l’aire lliure.

-Alimentació: els collarets de LED poden funcionar amb piles o poden ser recarregables a través d’un port USB. Alguns models venen amb bateries recarregables incorporades, mentre que altres requereixen l’ús de piles reemplaçables.

Principals perjudicis de l’ús de collarets lluminosos per a gossos

Com ja hem comentat prèviament, els experts consultats per Animalados ‘es mullen’ i cataloguen aquests accessoris com a perjudicials per al benestar dels animals. Els llums d’aquests collarets, en alguns casos, poden causar confusió o molèsties neurològiques als gossos, especialment si es fan servir de manera inadequada o si el gos té una sensibilitat particular a la llum intermitent. Seguidament compartim amb vosaltres algunes consideracions importants:

-Confusió visual: alguns gossos poden veure’s afectats pels llums intermitents dels collarets lluminosos, cosa que podria causar confusió visual. Això és el més comú en els gossos que són sensibles als canvis sobtats de llum o que tenen problemes de visió preexistents.

-Molèsties neurològiques: en casos inusuals, els llums intermitents poden provocar molèsties neurològiques als gossos, especialment si són propensos a l’epilèpsia o altres trastorns neurològics. Els llums intermitents, en aquests casos, poden desencadenar convulsions en gossos amb epilèpsia fotosensible, encara que aquesta no és una reacció comuna.

-Adaptació gradual a la llum: alguns gossos necessiten temps per adaptar-se als llums intermitents d’un collaret lluminós. En aquests casos, és possible que el pelut experimenti molèsties o ansietat durant el procés dadaptació, però amb el temps és possible que l’animal s’acostumi a la llum intermitent sense experimentar efectes adversos.

-Ús responsable: és molt important utilitzar els collarets lluminosos per a gossos de manera responsable i tenir en compte les necessitats individuals de cada gos. Si un gos mostra signes de malestar o incomoditat en fer servir un collaret lluminós, és important retirar-lo immediatament i buscar alternatives més adequades.

-Possible ingestió de piles: alguns collarets de LED funcionen mitjançant piles. La possible ingestió d’aquests materials pot ser extremadament perillosa i potencialment fatal per a la vida del gos. Les piles contenen materials tòxics, la ingestió dels quals per part d’un animal pot provocar cremades químiques, dolor intens, obstrucció intestinal, entre molts danys.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *