FAADA aconsegueix que s’incoï un expedient sancionador a la propietària de la ximpanzé Suzie

La Fundació FAADA ha aconseguit que l’Ajuntament de El Campello incoï expedient sancionador pel maltractament de la ximpanzé Suzie.

El 2021, FAADA (Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals) va interposar una denúncia pel maltractament i la tinença irregular de la ximpanzé Suzie que, després d’un temps treballant al món del circ, feia molts anys que estava tancada en una gàbia a una casa de El Campello, un municipi d’Alacant.

Després de moltes negociacions per part d’organitzacions com ara Fundació Mona, FAADA i AAP Primadomus, es va aconseguir que Suzie fos traslladada a Fundació Mona el setembre de l’any passat. Des de llavors, la ximpanzé gaudeix de les condicions dignes de vida i de benestar que tant necessitava.

Tot i això, després d’aconseguir el trasllat de Suzie a Fundació Mona, l’ajuntament de El Campello va tancar el cas, obviant l’immens patiment que la ximpanzé havia hagut de suportar durant anys tancada en una gàbia, i permetent que qui el va privar de la llibertat tingués cap tipus de càstig ni sanció.

Davant d’aquesta passivitat inadmissible per part de l’Administració, des de la Fundació FAADA es va procedir el mes de maig passat a interposar una demanda contra l’ajuntament de El Campello, en comprendre que la seva inactivitat generava un perillós precedent d’impunitat per la tinença d’animals salvatges a domicilis particulars.

Segons ha informat FAADA, a la sentència dictada pel Jutjat Contenciós Administratiu núm. 3 d’Alacant, es reconeix que totes les proves aportades tenien “la contundència suficient perquè l’Administració hagués exercit les competències que li corresponen en matèria de protecció d’animals de companyia i en tinença d’animals potencialment perillosos”.

A més, la sentència destaca que, encara que l’Ajuntament tenia coneixement d’uns fets que podien incórrer en una infracció administrativa i que havien de ser objecte de recerca i depuració en el corresponent expedient, això no es va produir mai, donant lloc a una “evident falta d’exercici per part de l’Administració de les seves competències en matèria de recerca i, si escau, sancionadora”.

Tal com ha comunicat FAADA, el fet que els ajuntaments rebutgin sancionar de manera firma els maltractadors, és un patró recurrent en la majoria dels casos de maltractament animal a Espanya. Això genera un greu problema per a les entitats de protecció que s’encarreguen de gestionar els decomisos i garantir un futur digne per als animals, mentre que els infractors i els maltractadors no han de fer front a cap conseqüència pels seus actes.

En el cas de la ximpanzé Suzie, gràcies a la representació lletrada de l’advocat especialitzat en dret administratiu Marc Vilar Cuesta, que ha treballat juntament amb l’Àrea Legal de FAADA, s’ha aconseguit que l’Ajuntament incoï un expedient sancionador a la propietària de Suzie per incórrer en infraccions greus i molt greus de la normativa de protecció animal i tinença danimals potencialment perillosos, que porten aparellades multes de fins a 6.010, 12 euros.

Anna Estarán, lletrada de FAADA, indica: “Celebrem aquest nou triomf als tribunals que ens proporciona l’empara jurídica necessària per exigir a qualsevol ajuntament, que sigui contundent en la determinació d’obrir expedients sancionadors a totes les persones que duguin a terme actes de maltractament contra els animals”.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *