L’Ajuntament de Torredembarra sacrifica una colònia de 33 porcs vietnamites

L’Ajuntament de Torredembarra sacrificarà una colònia de 33 porcs vietnamites. El Govern local considera que aquests animals són un perill real per a la salut pública per ser potencialment portadors de la pesta porcina. Tot i les alternatives ofertes per l’entitat Nova Eucària, el consistori no ha donat el seu braç a tòrcer i ja ha iniciat la matança dels porcs.

Els animals es trobaven des de fa més de dos anys en uns descampats situats al carrer de la Sínia de Cabeces d’aquest municipi de Tarragona. Des del passat 29 de març el porc vietnamita està catalogat com a espècie exòtica invasora tal i com es recull en la publicació de Reial Decret 216/2019. Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament de Torredembarra va ordenar el passat mes d’octubre la captura i el sacrifici dels porcs a una empresa veterinària especialitzada amb l’objectiu d’evitar conseqüències adverses per a la salut pública.

Joan Torras, regidor de Sostenibilitat i Salubritat, ha explicat que “només existien dues possibles solucions per a aquests animals”. D’una banda, “l’erradicació dels mateixos”, d’altra banda, hi havia la possibilitat de “l’esterilització i manteniment dels animals en algun centre autoritzat”. Davant la segona possibilitat, la Generalitat va aclarir que actualment no hi ha cap nucli zoològic que disposi d’aquesta autorització, de manera que la matança era l’única opció per als 33 exemplars de porcs vietnamites.

L’entitat de defensa animal Nova Eucària va proposar al Govern local una solució que no comportés el sacrifici dels animals. El remei consistia en la creació d’un santuari a nivell local on poder conservar aquesta espècie a Catalunya. Hem parlat amb Anna Carbonell, directora de Nova Eucària, qui ens ha comentat que l’Ajuntament de Torredembarra va rebutjar la proposta del santuari sota l’argument que “la tramitació d’aquest nou espai hagués comportat un període de temps del què no es disposava per poder garantir la salut pública “. Així que, finalment, des del consistori es va determinar que l’única solució passava pel sacrifici dels 33 porcs vietnamites

Des de Nova Eucària han afirmat que: “El contracte del consistori de Torredembarra amb l’empresa exterminadora ja estava signat abans de la reunió del grup de defensa animal amb l’Ajuntament local. Tot i que les solucions que s’havien proposat per la nostra part eren viables, la junta de govern no va voler rescindir la seva decisió de sacrificar els porcs vietnamites “.

L’entitat de defensa animal també ha confirmat que: “Instarem la Generalitat a la creació de centres especialitzats per acollir el porc vietnamita amb l’objectiu d’evitar la matança dels més de 700 exemplars d’aquesta espècie que viuen actualment a Catalunya”.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *