El millor amic del nen

Tenir un gos o un gat a casa és molt beneficiós per als nens en tots els aspectes. També en relació amb la salut. Conviure amb animals des de petits enforteix el seu sistema immunològic. Les dades parlen per si sols. Els nens que conviuen des que neixen amb gossos o gats presenten un 30% menys de probabilitats de desenvolupar al·lèrgies com l’asma o la rinitis que aquells que no en tenen cap a casa seva. Aquesta és una de les principals conclusions d’un estudi elaborat recentment per un equip d’investigadors finlandesos entre 400 menors d’un any i publicat a la prestigiosa revista científica nord-americana ‘Pediatrics`. No és l’única. Aquest mateix estudi afegeix que els nens que gaudeixen de la companyia de gossos i gats pateixen menys infeccions d’oïda (un 44% menys) i necessiten prendre una tercera part menys d’antibiòtics. Uns resultats que avalen l’anomenada hipòtesi de la higiene, que sosté que en reduir dràsticament el nombre de desafiaments que l’ambient ofereix a l’ésser humà el sistema immunitari s’ha debilitat fent més vulnerable el nostre organisme.

Més enllà que el seu sistema immunològic s’acostuma a treballar contra diferents agents patògens que l’ajuda a afrontar futures malalties, tenir a prop un gos o un gat afavoreix el desenvolupament cognitiu, emocional i físic dels nens. Els animals són una escola de valors que molt sovint els majors s’obliden de transmetre. L’empatia, l’amor incondicional, el respecte, la responsabilitat, la compassió o la fidelitat són valors que els nens aprenen gràcies als seus companys de quatre potes. Al seu costat, els nens pateixen menys estrès i se senten més feliços perquè els animals mai critiquen, ni donen ordres, ni s’enfaden, sempre són afectuosos, sempre hi són quan se’ls necessita, són, en definitiva, éssers incondicionals que mai els rebutjaran. Això comporta que la seva autoestima millori, així com la seva seguretat. Per a la majoria dels nens, un animal és la seva principal font de suport emocional després dels pares i acudeixen a ells quan tenen por, estan tristos o se’ls presenta un problema per trobar alleujament amb una abraçada o amb una carantoina.

Per aquest motiu, els nens que s’uneixen emocionalment als seus animals són més capaços d’establir bones relacions amb altres persones perquè saben crear vincles afectius. Són, doncs, també una eina clau en la socialització que van a haver d’anar afrontant durant tota la seva vida. Totes aquestes recompenses requereixen d’un compromís. Tenir un animal implica unes obligacions que no es poden ometre. Unes tasques que, dit sigui de passada, són un estímul per al cervell perquè ha de pensar com dur a terme totes estar tasques afavorint el seu desenvolupament cognitiu. Segons un estudi de la Fundació Affinity sobre el vincle animal, el primer concepte que associa la majoria dels nens en la seva relació amb el seu gos o gat és el de “tenir cura”, per davant de “jugar” i “alimentar”. D’aquesta manera, l’estudi demostra el sentit de la responsabilitat que els animals de companyia transmeten als petits. Els nens no han de donar resposta a totes les necessitats o atencions que exigeix un animal, sinó que s’han d’adaptar en funció de la seva edat. Primer poden ser els encarregats de donar-los menjar o aigua, després de raspallar-los, rentar-los o treure’ls a passejar i al final de portar-los ells mateixos al veterinari. En una època on els nens cada vegada assumeixen menys responsabilitats per la permissivitat dels pares, els animals s’erigeixen en una oportunitat única perquè els nens no només es preocupin per ells mateixos i deixin de banda la seva lògic egocentrisme.

L’empatia és un altre dels valors que aprenen convivint amb ells. Entenen que no han de molestar-mentre menja o dorm, a netejar la caixa o el plat del menjar, a tractar-lo amb delicadesa o a no espantar amb soroll. Tot això mitjançant la comunicació no verbal, un registre inhabitual per al nen. Que un nen vegi com el seu millor amic es preocupa per ell quan està trist pot ajudar-lo, al seu torn, a fixar-se en quines actituds i comportaments reflecteixen un canvi en l’estat anímic del seu fidel company.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *