LOLA, animales

Projecte LOLA s’uneix al programa Viopet d’ajuda als animals de les dones maltractades

L’associació animalista de Girona Projecte LOLA s’ha unit al programa Viopet, una acció que permet l’acollida dels animals de companyia de les dones que són víctimes de la violència de gènere.

Projecte Lola s’ha unit al programa d’ajuda a les dones maltractades que coordina Viopet, de manera conjunta amb la Direcció General de Dret Animal, el Ministeri d’Igualtat i l’Observatori de Violència cap als Animals. El programa consisteix en la creació d’una xarxa de cases d’acollida per aquests animals i pretén donar resposta al 30% de dones víctimes de violència masclista que tenen animals de companyia. Aquests llocs d’acollida s’encarreguen de tenir cura dels animals tot el temps necessari fins que les dones puguin recuperar-se i estabilitzar les seves vides.

Segons l’Observatori de Violència Cap als Animals, el 59% de les dones maltractades ajornen la seva sortida de la llar si el seu animal de companyia no té garanties de quedar-se en un lloc segur. El motiu és que els maltractadors solen amenaçar les dones amb ferir els seus animals si els abandonen o “es porten malament”. Davant d’aquesta situació, moltes víctimes es veuen obligades a seguir vivint amb el maltractador, altres malviuen al seu cotxe o directament al carrer.

Per poder disposar d’aquest servei, la víctima ha de trucar al 673 765 330. Amb la trucada s’engega de forma immediata el dispositiu per trobar una casa per l’animal i concretar els detalls de la recollida, tot sempre des de la màxima confidencialitat. Aquest recurs el pot demanar directament la víctima tot i que, normalment, i per raons òbvies, se sol fer des de Serveis Socials.

El programa de rescat de Viopet neix de la manca de solucions que ofereix l’administració pública cap al benestar dels animals de les víctimes. La majoria de les entitats que ofereixen acollida a les dones víctimes de la violència de gènere, no contemplen la possibilitat d’acollir també a l’animal de companyia. El principal argument davant d’aquesta situació és que ja estan prou desbordats amb els pocs recursos que tenen com per assumir més feina.

“Tot i que entenem perfectament la situació, des de Projecte LOLA pensem que són excuses de mal pagador que deixen de manifest la poca sensibilitat que tenim en aquest país cap als animals i el poc respecte cap a unes dones que estan vivint un moment molt difícil de la seva vida, en situacions en les quals l’animal és pràcticament la seva única família. El nostre repte com a entitat és sumar per a la construcció d’una societat avançada que també sigui animalista”, comenta Maria Sánchez, directora de LOLA.

Des de l’associació animalista també s’ha fet una crida per a l’augment de les cases d’acollida per aquests animals: “Nosaltres estem començant a treballar per conèixer la realitat al nostre territori. Per fer-ho necessitem la cooperació dels Serveis Socials i altres departaments involucrats en els casos”. Actualment el programa Viopet compta amb unes 500 cases d’acollida a tot l’estat espanyol.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *