Dos responsables de la Protectora d’Animals de Torredembarra, imputats per irregularitats en les instal·lacions i en el personal

Medicaments caducats, instal·lacions amb sobrepoblació d’animals i inexistència dels documents exigibles. Aquestes són algunes de les mancances trobades a la Protectora d’Animals de Torredembarra pels agents de la Guàrdia Civil durant les dues inspeccions realitzades al recinte després que la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona obrís una investigació per suposades irregularitats trobades en les instal·lacions i també en el personal que les atén. Segons informa el Diari de Tarragona, la Fiscalia ha imputat el president i un vocal de l’associació Olescan, que gestiona la Protectora, i avui han declarat pels delictes de maltractament animal, intrusisme professional i falsificació de documents. Inicialment, els agents del Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil van denunciar la situació davant el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural de la Generalitat -la entitat que pot sancionar per la via administrativa i també a l’Ajuntament de Torredembarra. Però a mesura que avançava la investigació els guàrdies van determinar que l’actuació dels responsables podria constituir una infracció penal, de manera que van posar el cas en mans del fiscal de Medi Ambient, Ignacio Monreal, que va obrir diligències d’investigació.

Els agents van detectar a la protectora irregularitats, tant en la salut dels animals com en el funcionament de les pròpies instal·lacions. Així, mancaven del llibre de registre oficial, deficiències higienicosanitàries i en l’eliminació dels residus, no acreditar la inscripció en els registres de nuclis zoològics, no disposar les instal·lacions de condicions de benestar adequat, vulneració de les condicions higièniques a l’hora de donar de menjar als animals, entre d’altres. Fa uns dies, la Guàrdia Civil va realitzar una segona inspecció i va constatar que hi havia hagut una millora (el nombre de gossos havia baixat considerablement i ja no hi havia pràcticament sobreexplotació). No van trobar cap animal que estigués malalt, com sí havia passat al juliol, quan van trobar exemplars amb sarna o amb leishmaniosi -una malaltia incurable i crònica que el gos no transmet als humans ni a altres animals-. No obstant això, els agents van tornar a constatar una sèrie d’irregularitats, com que no constava el veterinari titular del centre, que no havia fitxes veterinàries realitzades, problemes en l’eliminació correcta de residus sanitaris i que el llibre seguia sense actualitzar-se.

Els agents van trobar medicaments caducats des de feia mesos i els cadàvers de gossos s’amuntegaven al congelador, a l’espera que una empresa gestora autoritzada en aquest tipus de residus els recollís. Al principi hauria de ser en un màxim de 24 hores: “No consta en cap lloc l’última vegada que va venir l’empresa a recollir els animals”, comentava al Diari de Tarragona el responsable de la investigació del Seprona. El passat mes de novembre, el Servei de Protecció de la Naturalesa va enviar les diligències preliminars a la Fiscalia de Medi Ambient, que va obrir diligències d’investigació. Per la seva banda, la Guàrdia Civil apunta que la investigació policial està a punt de finalitzar. Una vegada conclosa es donarà compte al Col·legi de Veterinaris, al qual se sol·licitarà informació sobre si tenien coneixement dels fets i per si vol personar com a part interessada. Fonts de l’esmentat col·legi professional van indicar al diari tarragoní que no tenen constància que cap veterinari col·legial treballi per a aquesta protectora d’animals.

La protectora està gestionada en concessió per l’associació sense ànim de lucre Olescan, encarregant-se de la recollida d’animals domèstics en diversos municipis de la demarcació -bàsicament Alt Camp i alguns del Baix Camp-, encara que aquesta entitat també té presència en diverses localitats de Barcelona . Arran de les greus irregularitats observades, el Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil, sota la direcció i coordinació de la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona, va obrir una investigació, realitzant diverses inspeccions en els centres que gestiona Olescan a les localitats d’Òdena, Moià, Sant Pere de Molanta i un centre veterinari de l’Hospitalet del Llobregat, i a la localitat de Torredembarra, detectant com a pràctica habitual que en algun d’aquests centres s’haurien realitzat tractaments veterinaris per personal no facultatiu, així com la administració de vacunes i l’expedició de receptes per personal no habilitat. Les inspeccions practicades van derivar en més de trenta denúncies administratives per irregularitats en els centre com no tenir llibre registre de nucli zoològic, la no identificació dels animals, col·locació de xips per part de treballadors sense formació i l’ús de vehicles no habilitats per a la recollida d’animals abandonats.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *