Nou Barris estrena la primera gran àrea d’esbarjo per a gossos de Barcelona

El districte de Nou Barris va inaugurar dissabte la primera gran àrea d’esbarjo per a gossos de Barcelona. Es tracta d’un espai tancat d’una extensió de 700 metres quadrats específic per a l’esbarjo de gossos que s’ubica dins l’àrea verda compresa entre l’avinguda Meridiana, la Via Favència i el carrer de la Cooperació. La nova àrea d’esbarjo, que està plenament integrada amb el paisatge i el seu entorn, esdevé un espai còmode, agradable i segur per a tots els usuaris que afavoreix la relació entre els animals i també entre els veïns i veïnes del barri. Està ubicada a la part més àmplia, plana i assolellada d’una zona verda de 2.695 m2 de superfície total. El projecte ha comptat amb una inversió d’uns 600.000 euros, i també ha inclòs l’adequació d’un nou pas de vianants i el camí de connexió d’aquest pas amb la passarel·la que uneix les dues bandes de la Via Favència.

L’estrena, que es va celebrar amb una jornada de tallers i activitats, s’emmarca en l’aposta que fa Barcelona per la convivència entre les persones i els animals de companyia, pel respecte als drets dels animals i per oferir-los zones on puguin córrer, jugar i fer les seves necessitats sense generar molèsties. La cinquena tinenta d’alcaldia i regidora de Nou Barris, Janet Sanz destaca que “Barcelona vol ser ciutat amiga dels animals. Aquest primer espai d’esbarjo per a gossos que inaugurem avui a Nou Barris és un pas endavant per generar espais de convivència. Seguirem treballant amb entitats veïnals i associacions animalistes per crear espais com aquest a tots els districtes de la ciutat”. L’àrea d’esbarjo per a gossos està envoltada per una tanca de 1,80 metres per evitar la fugida dels gossos, i està feta de materials que no ocasionin danys a les extremitats i no permetin que els gossos hi puguin passar el cap.

A l’àrea hi ha bancs i papereres de material no oxidable, així com també un abeurador dissenyat perquè els gossos puguin beure sense dificultats. El paviment és majoritàriament de sauló, amb una zona de sorra garbellada perquè els gossos puguin jugar amb paviments de diferents textures. L’àrea disposa d’un sistema de reg per a la seva neteja. També s’incorporen elements per facilitar el joc i la diversió dels animals amb pals d’acer amb tractament termoplàstic i pintats amb antigrafiti, així com altres elements que contribueixen a la seva socialització, en un equipament on s’han utilitzat materials fàcilment reciclables. La millora d’aquest espai ha inclòs la instal·lació de nova il·luminació a l’àrea de gossos i també al nou camí, que esdevé un espai d’estada i repòs pel vianant. Així mateix, s’han creat zones d’ombra amb la plantació de nova vegetació i arbrat. El nombre total d’arbres de l’àrea verda ha augmentat de 37 a 52 entre els ja existents i els de nova plantació.

Coincidint amb la inauguració de l’àrea d’esbarjo, el Districte ha posat en marxa una campanya d’informació i sensibilització amb l’objectiu de donar a conèixer el nou espai i evitar que els propietaris de gossos utilitzin altres espais no adequats per a aquests usos, i, promoure la tinença responsable d’animals. La iniciativa s’emmarca també dins del Pla d’impuls i promoció de la convivència a Nou Barris que ha desplegat el Govern per fer de l’espai públic un lloc que fomenti les relacions socials i es fomenti la inclusió i la cohesió. Dins del pla, s’inclou el llançament d’aquesta campanya per incrementar la responsabilitat i el civisme en la tinença d’animals domèstics i la cura, manteniment i conservació de l’espai públic. Així, un grup format per vuit agents cívics, dos educadors ambientals i educadors de la Guàrdia Urbana actuaran en els espais del districte amb més problemes de convivència vinculats a la tinença d’animals. Entre altres espais, es desplegaran a la plaça de la Zona Verda, a la Prosperitat; a Can Xiringoi, a Vilapicina i la Torre Llobeta; i al Parc Central, a la Guineueta.

Hi duran a terme accions de sensibilització i repartiran fulletons informatius amb consells i recomanacions sobre diversos aspectes vinculats als drets i deures de la tinença responsable. En concret, el material farà referència a les bones pràctiques pel que fa a gossos i convivència –entre d’altres, cal dur-los sempre lligats on correspongui i identificats i s’ha de recollir sempre els excrements–, gossos i benestar animal –s’han de vacunar i, en cas que siguin de raça potencialment perillosa, censar-los i obtenir la llicència específica–, així com als principals punts de l’ordenança d’animals –es recorda que poden viatjar al metro en determinats horaris i accedir a les platges excepte en temporada de bany, que han d’utilitzar la de gossos, i s’aconsella l’adopció. Els tríptics, a més, s’acompanyaran de bosses de plàstic per tal que els propietaris dels gossos puguin recollir les seves deposicions. La campanya es durà a terme de forma participada amb les entitats del territori, entre elles les del barri de la Prosperitat, i inclou el treball de la Guàrdia Urbana per vetllar per un bon ús de l’espai públic. Les accions s’inicien aquest desembre i continuaran l’any vinent, adequant-se a les diferents èpoques i intensitats d’ús de l’espai públic.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *