FAPAS demana la instal·lació de contenidors d’escombraries anti-óssos pel bé de la conservació de l’espècie

La presència d’óssos buscant aliment als contenidors d’escombraries d’Astúries suposa un greu problema per a la conservació de l’espècie.

L’increment de la població d’ós bru ha donat lloc a què, en algunes zones d’Astúries, alguns óssos acudeixin a aquests contenidors a la recerca de deixalles que, encara que no ho sembli, aporten una gran quantitat de menjar que aquests animals aprofiten. Tant és així que, en alguns països del centre d’Europa, s’ha constatat que les femelles que freqüenten contenidors d’escombraries tenen de mitjana més cries que les femelles que mai no visiten aquests llocs.

Actualment, Astúries ja té diferents llocs on els óssos s’han habituat a menjar en contenidors, consells com Proaza o Ibias, generant molèsties innecessàries als veïns dels pobles per la proximitat dels óssos a les cases atrets pel menjar.

Segons el Fondo para la Protección de los Animales Salvages (FAPAS), aquestes situacions han de ser ja tingudes en compte per evitar que es generalitzi a la població ossera aquest hàbit de recerca d’aliment als contenidors d’escombraries.

Contenidor visitat pels óssos a Proaza/FAPAS

Cal tenir en compte que les femelles ensenyen les seves cries a localitzar zones on trobar aliment, per tant, en cas de no evitar aquesta situació, els óssos de les àrees de muntanya podrien adquirir artificialment hàbits que no són desitjats des d’un punt de vista ecològic de l’espècie.

Davant d’aquesta situació, FAPAS ha sol·licitat a COGERSA, la companyia de gestió de residus sòlids d’Astúries, que canviï els contenidors d’escombraries actuals per altres models que impedeixen accedir als óssos a l’aliment que hi ha al seu interior.

En especial, aquest canvi hauria de produir-se ja en aquelles zones rurals on actualment es comprova que ja hi ha óssos habituats a acostar-se als contenidors a la recerca de menjar, situació que amb l’increment de la població ossera, sens dubte s’anirà produint en el futur també a altres zones rurals.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *