La Fiscalia investiga els enverinaments de diversos animals a alguns municipis d’Astúries

Fa anys que les associacions de defensa animal d’Astúries alerten de l’ús de verins per matar els animals. Els activistes demanen més implicació per part de les autoritats.

La Fiscalia Superior d’Astúries ha comunicat a la Coordinadora Ecoloxista, una associació que intenta aportar solucions als problemes ambientals del Principat, que han obert diligències d’investigació per l’enverinament de diversos animals en alguns consells del centre d’Astúries.

La investigació de la Fiscalia arriba després de la denúncia interposada per la Coordinadora Ecoloxista després de tenir coneixement de la presència de voltors i gossos morts els últims mesos a causa d’enverinaments. Segons afirma l’associació de defensa mediambiental, els cadàvers dels animals van ser trobats en diversos consells del centre d’Astúries com Teverga, Quirós, Proaza, Yernes i Tameza i Mieres.

La Coordinadora Ecoloxista no és l’única associació de defensa mediambiental que ha denunciat l’enverinament d’animals a Astúries. El Fons per a la Protecció dels Animals Salvatges (FAPAS) també va advertir d’aquesta problemàtica després de rebre l’avís de diferents excursionistes que van trobar cadàvers de voltors durant els darrers anys a diferents punts del centre del Principat.

La mort per enverinament d’animals a Astúries és una realitat existent any rere any, però els activistes no entenen la manca d’implicació i de solucions per part de les autoritats: “Cada any es produeixen aquests enverinaments que sistemàticament han estat ocultats per  l’Administració o fins i tot ni tan sols denunciats malgrat ser un delicte mediambiental greu”, indica FAPAS.

La Coordinadora Ecoloxista, per la seva banda, considera que “l’administració del Principat d’Astúries no posa l’afany necessari a perseguir delictes tan greus com és l’ús de verins per matar els animals que resulten molestos”. “Malgrat les desenes d’episodis d’enverinament que es coneixen els últims anys, han estat molt pocs casos els que s’han pogut emportar els tribunals”, afegeixen.

La Coordinadora Ecoloxista recorda que la utilització de verins al medi ambient implica l’eliminació de la fauna en general, perquè és un mètode no selectiu que afecta espècies depredadores de tota classe: carronyeres, omnívores i fins i tot animals domèstics. A més, aquesta pràctica és molt cruel, ja que porta a una mort lenta i dolorosa per sufocació i paràlisi muscular de l’animal.

La presència d’animals morts per enverinament és un crim ambiental molt seriós i un risc per a la conservació de la biodiversitat. Aquesta pràctica delictiva afecta espècies protegides com l’os bru cantàbric o l’àliga reial i té efectes negatius molt greus a la cadena tròfica. Esperem que la justícia faci la seva feina i no hàgim de lamentar més morts amb aquest nivell de crueltat.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *