FAPAS i Medi Ambient es reuneixen per tractar la complicada situació del llop a Astúries

El secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, es reunirà demà dimarts al seu despatx del Ministeri de Transició Ecològica amb el director de l’ONG FAPAS, Roberto Hartasánchez, per tractar la complicada situació que viu actualment el llop a Astúries.

El Fondo para la Protección de los Animales Salvajes (FAPAS) va denunciar durant el mes de maig la mutilació i el maltractament que estaven patint els llops a conseqüència dels mètodes de trampes utilitzats pel Govern Asturià per fer un estudi de recerca i seguiment de l’espècie.

De manera que, en aquesta reunió amb el Secretari d’Estadi de Medi Ambient, l’asturià Hugo Morán, el FAPAS podrà fer-li arribar tota la documentació gràfica obtinguda per la mateixa associació de defensa animal on es mostren les conseqüències de la captura de llops per part del Govern asturià d’Adrián Borbón durant els darrers quatre anys.

Un programa de captura de llops ‘macabre’

Durant la darrera legislatura, el Govern d’Astúries va desenvolupar un programa suposadament científic de captura de llops que, segons FAPAS, ha estat manipulat com una estratègia de gestió de la població de l’espècie per rebaixar danys i tensions amb el món rural, molt especialment amb la ramaderia de muntanya.

L’ONG de defensa animal considera que aquest programa, que ha estat dut a terme en el més absolut secret i amb manca de transparència, va acabar convertint-se en un macabre treball de captura de llops que ha deixat molts exemplars en situació crítica de supervivència després d’haver estat capturats, molt d’ells, amb trampes no autoritzades per la Unió Europea.

“FAPAS ja va denunciar al seu dia l’estratègia d’obtenir vots del món rural mitjançant la captura de llops, així com la utilització política d’aquesta espècie per part del Govern Regional de l’anterior executiu asturià. Manipulació mantinguda i posada al descobert també durant els quatre anys del president Adrián Barbón, malgrat que aquest darrer ha tractat per tots els mitjans que organitzacions independents com FAPAS no poguessin tenir accés a informació sobre una actuació com ha estat el trampeig de llops”, indica l’ONG.

El bestiar rural, amenaçat pel sistema de trampeig

A través d’un treball de camp amb càmeres automàtiques, FAPAS ha pogut demostrar com el programa de captures del Govern asturià ha mutilat un gran nombre de llops salvatges, condicionant-los en la seva supervivència cap a preses més fàcils d’obtenir com és el bestiar domèstic o endinsant-los en pobles i llogarets a la recerca de despulles.

Segons l’organització de defensa animal, aquesta situació ha creat de manera intencionada una gran alarma social que el Govern regional d’Astúries ha justificat com a fenomen associat a una gran abundància de llops, cosa que FAPAS considera que ‘evidentment no és cert’.

En l’actualitat, el treball de captura i seguiment de llops és finançat pel mateix Ministeri de Transició Ecològica, motiu pel qual FAPAS sol·licitarà al Secretari d’Estat de Medi Ambient del Ministeri de Transició Ecològica que posi fi a aquest programa de captura de llops a Astúries amb suposats fins científics.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *