Conviure amb un gos o un gat ajuda a millorar el benestar emocional i físic de les persones

Diversos estudis han demostrat que gossos i gats ajuden a superar moments de dificultat en què apareixen ansietat, estrès o tristesa.

Per tal d’ajudar les persones a afrontar de la millor manera possible situacions difícils, la Fundació Affinity, que té com a missió investigar i divulgar els beneficis de la relació entre les persones i els animals de companyia, ha llançat la campanya #Inseparables, per donar a conèixer l’impacte positiu que té la cura dels gossos i els gats en el nostre benestar físic i emocional.

Segons indiquen les dades d’un estudi realitzat per IPSOS el 2022 a 34 països, el 63% de les persones van experimentar estrès almenys una vegada al llarg de l’any i un 35% més d’una vegada. A Espanya, un de cada tres ciutadans va declarar haver-se sentit estressat fins al punt de tenir conseqüències negatives a la seva vida quotidiana. Gossos i gats poden ajudar a superar aquests moments de dificultat.

“Quan cuidem d’ells, també cuidem de nosaltres”

“Tots vivim en algun moment situacions difícils i moltes vegades sentim frustració, estrès, ansietat, tristesa… Nosaltres volem destacar el rol dels animals a la nostra vida, posant en relleu com quan cuidem d’ells, també cuidem nosaltres”, explica la directora de la Fundació Affinity, Isabel Buil.

“Tenir cura dels nostres gossos i gats és atendre les seves necessitats, jugar amb ells, sortir a passejar, donar-los afecte… aquesta cura és beneficiosa per als nostres animals, i alhora té un efecte positiu en el nostre propi benestar, ja que ens centra a l’aquí i ara, ens manté actius, i ens ajuda a afrontar millor l’estrès. A més, ens aporta el sentiment de ser útils i responsables de la felicitat de l’altre i això és molt satisfactori”, afegeix.

Diferents estudis demostren els beneficis de compartir vida amb gossos i gats

Una investigació de la Universitat d’Oxford realitzada en les darreres dècades indica que quan una persona interactua amb un gos o un gat l’estrès fisiològic es redueix. La interacció amb l’animal pot disminuir, entre altres indicadors, els nivells de cortisol, és a dir, l’hormona de l’estrès als humans.

A més, segons demostra l’estudi fet per la Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) sobre el Suport Social, els gossos i els gats són una font important de suport emocional, sempre disponible, per la seva capacitat per proporcionar companyia, empatia i afecte, així com per la seva habilitat per detectar i respondre les emocions humanes sense jutjar i sense veure’s afectats per les mateixes fonts d’estrès que les persones.

Un altre estudi dut a terme per la Fundació Affinity durant la pandèmia també va demostrar que el vincle amb els animals es va intensificar i que les persones que convivien tant amb gossos com amb gats van portar millor aquest moment complicat.

Animals de companyia, una alternativa a les pantalles

L’ús excessiu de pantalles s’ha convertit en un problema generalitzat a la societat i ha demostrat tenir impactes negatius en el benestar físic i emocional, especialment dels més joves. Els gossos i gats poden ajudar a reduir aquest ús excessiu de pantalles en proporcionar companyia i entreteniment.

Diversos estudis indiquen que conviure amb animals de companyia afavoreix l’exercici i les activitats a l’aire lliure. A més, cuidar-los i interactuar amb ells requereix una dedicació de temps per part nostra i fa que tinguem menys disponibilitat per dedicar a la tecnologia, la qual cosa ens pot ajudar a evadir-nos de la permanent connectivitat.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *