Els caçadors de Catalunya volen millorar la seva imatge social promocionant la caça a les escoles

L’elaboració de la nova llei d’activitats cinegètiques de Catalunya està en procés. Els caçadors volen aprofitar aquesta oportunitat per millorar la seva imatge social a través de la introducció de la caça a les escoles i els instituts, un desig que, segons assegura el Departament d’Acció Climàtica a Animalados, “en cap cas es podrà complir”.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi ha impulsat un procés de participació pública per elaborar una nova Llei d’activitats cinegètiques de Catalunya. La intenció és que aquesta nova normativa actualitzi la Llei de Caça Estatal vigent de 1970, que, segons el sector de la caça, ha quedat desfasada en molts aspectes.

Durant la tercera sessió territorial del procés de participació pública celebrada el passat 1 de juny a Talarn (Lleida) es van proposar diferents aspectes a incloure dins la nova Llei d’activitats cinegètiques de Catalunya. D’entre les propostes recollides a l’acta de la sessió, destaca la intenció del col·lectiu de millorar la seva imatge social a través de les escoles i els instituts.

“Es tractaria de millorar la imatge social del caçador a través de l’educació i la divulgació de l’activitat als col·legis i instituts, donant a conèixer el món de la caça. També seria una manera d’explicar als més joves, com és l’activitat cinegètica avui en dia i el seu paper en la gestió de poblacions de fauna salvatge”, recull el document de la sessió en una proposta amb el següent títol: ‘Imatge social del caçador i relleu generacional”.

“També en la línia d’afavorir el relleu, es considera important que es faci referència de la figura del menor a la caça. Es recorda que actualment els menors es poden treure la llicència de caça i està permesa la figura del menor com acompanyant”, conclou aquesta proposta.

“En cap cas la llei incorporarà aquesta proposta perquè no és una competència nostra”

Animalados s’ha posat en contacte amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural des d’on expliquen que durant el procés de participació pública per a l’elaboració de la nova llei d’activitats cinegètiques de Catalunya “s’han recollit moltes propostes per part dels caçadors i totes les veus han estat escoltades”, ara bé, el govern, en relació amb la promoció de la caça a les escoles, assegura que “en cap cas, l’existència d’aquesta proposta vol dir que pugui tirar endavant en la futura llei”.

El Departament especifica que els caçadors el que volen és “adaptar la llei als nous temps”, però aclareix que “encara no sabem quines propostes s’acabaran recollint i quines no”. No obstant això, Acció Climàtica insisteix que “en cap cas la llei incorporarà la proposta de les escoles perquè no és una competència nostra”.

Rebuig a la proposta dels caçadors

La petició per part del col·lectiu de la caça d’introduir l’activitat cinegètica dins l’àmbit educatiu ha generat el rebuig d’una part de la societat catalana, fins al punt què s’ha creat una petició a la plataforma change.org de recollida de signatures sota el títol ‘Ens oposem que s’ensenyi la caça als nostres fills, demanem una educació en valors’.

Amb aquesta recollida de signatures, els impulsors demanen al Govern de la Generalitat de Catalunya que aquesta proposta de llei sigui retirada i substituïda per un ensenyament en valors i respectuós amb el medi ambient.

Informació completa de la campanya: https://www.change.org/p/nos-oponemos-a-que-se-ense%C3%B1e-a-nuestros-hijos-a-cazar-pedimos-una-educaci%C3%B3n-en-valores-dc341689-5da4-4da3-b0c7-cfaa9fc2f25d

La caça a les escoles, una victòria de VOX a Andalusia

La proposta d’introduir la caça a les escoles i els instituts de Catalunya no és situació nova a l’Estat espanyol. A Andalusia, gràcies a l’empenta del partit polític VOX i l’aprovació de Ciudadanos, el PP va incorporar els continguts cinegètics a les aules l’any 2019, una situació que fins al moment només existia a la comunitat autònoma d’Extremadura.

Des de llavors, a les escoles d’Andalusia es fan activitats de ‘promoció i coneixement de la caça’ amb la col·laboració de la Federación Andaluza de Caza (FAC). Segons els caçadors, aquestes activitats tenen lloc per exposar “la importància de l’activitat cinegètica per al manteniment del nostre medi rural, la conservació de la fauna i els espais naturals”.

Quan veurà la llum la nova llei dels caçadors de Catalunya?

El procés de participació pública per a l’elaboració de la nova llei cinegètica ha comptat amb una sessió informativa i set sessions de debat a diferents territoris de Catalunya. La nova normativa té com a objectiu proposar què hauria de regular la nova llei de la caça, especificar quins són els objectius bàsics d’aquesta activitat i determinar la relació entre el sector de la caça i amb la resta de sectors.

El procés es troba actualment en fase de deliberació. El govern ha rebut les diferents propostes dels caçadors i té fins al 31 d’octubre per a reflexionar sobre els pros i contres dels plantejaments recollits. Durant el mes de novembre tindrà lloc la fase de ‘Retorn’ amb una resposta determinada de la Generalitat a les voluntats i peticions dels caçadors.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *