La Junta d’Extremadura recorre als caçadors per al control poblacional del Parc Nacional de Monfragüe

L’organització SEO/Birdlife ha mostrat el seu rebuig a aquesta mesura de la Junta d’Extremadura, ja que considera que és dirigida “a recuperar la caça” perquè no disposa d’un estudi previ que n’avali la necessitat.

La presidenta de la Junta d’Extremadura, María Guardiola, ha anunciat que el Govern extremeny habilitarà el control poblacional al Parc Nacional de Monfragüe mitjançant la caça ‘sense ànim de lucre’ a partir del mes d’octubre.

“L’objectiu és aconseguir el necessari equilibri ecològic per evitar danys a la flora i fauna i també per protegir el bestiar dels efectes que poden suposar algunes espècies, com els porcs senglars, a la sanitat animal, en ser transmissors de malalties com la tuberculosi que poden suposar un veritable problema de salut pública”, ha expressat María Guardiola durant l’acte de la dotzena edició de la Trobada de Societats i Caçadors organitzada per la Federació Extremenya de Caça.

Segons ha explicat la presidenta de la Junta d’Extremadura, els controls poblacionals que es fan actualment, com les gàbies selectives per a senglars o la creació de petits cercons han resultat insuficients. “Habilitem aquesta mesura que permet la caça a Monfragüe per complir amb el sector cinegètic i per fer realitat una demanda que fa mesos que reclamen”, ha assenyalat Guardiola.

La Junta d’Extremadura ja està treballant a l’Informe del Pla de Captures Actual i, paral·lelament, en un de nou que habiliti aquestes activitats a partir de l’octubre amb l’inici de la temporada. “Seran batudes que es donaran inicialment a les finques que són propietat de la Junta d’Extremadura perquè siguin efectives i alhora garanteixin la protecció mediambiental de la flora i la fauna que es mereix un dels nostres vaixells insígnia”, ha declarat la Presidenta.

“En definitiva, es tracta de canviar els actuals sistemes de control poblacional sense cap respecte pels animals, per la caça tradicional mitjançant batudes sense gossos realitzades per les societats locals de caçadors dels pobles que formen part de Monfragüe, molt més efectiva per optimitzar els necessaris controls i també molt més respectuoses amb les espècies, en ser abatudes de forma natural i sense la utilització d’enganys ni estratagemes”, ha afegit.

Per acabar, la María Guardiola ha lloat la tasca dels caçadors. “Generen ocupació, lluiten contra la despoblació al món rural, tenen un caràcter associatiu i protegeixen el medi ambient. Per això ens vam oposar frontalment a aquesta Llei de Benestar Animal, legislada de forma unilateral sense escoltar el sector i des del desconeixement, creant un estigma envers els caçadors”, ha sentenciat.

SEO/Birdlife mostra el seu rebuig a una injustificada “recuperació de la caça”

L’organització de defensa animal SEO/Birdlife ha mostrat el seu rebuig absolut a la decisió del govern regional d’Extremadura d’autoritzar la caça per al control de la població d’animals. L’entitat considera que aquesta mesura és dirigida a “recuperar la caça a l’espai, sense un estudi previ que n’avali la necessitat”.

Segons ha indicat l’organització, els Parcs Nacionals, com diu la mateixa Llei 30/2014, del 3 de desembre, han de garantir la conservació de les espècies i hàbitats que allotgen per sobre de qualsevol circumstància. En cas que calgui prendre mesures per al control de poblacions, aquestes han de respondre a criteris científics i garantir que no suposin una amenaça per a la conservació de la biodiversitat.

L’ONG considera que només hi ha tres situacions en què es poden dur a terme activitats de control i gestió de poblacions: amb l’existència d’un informe tècnico-científic justificatiu i actualitzat amb objectius de conservació en una escala temporal i espacial rellevants, així com d’indicadors d’avaluació i seguiment, amb la demostració o les evidències de dany a poblacions silvestres, hàbitats o béns humans de manera qualitativa i quantitativa i, finalment, davant l’absència d’altres solucions alternatives viables.

Davant la decisió presa per la Junta d’Extremadura, SEO/Birdlife sol·licita que es compleixi escrupolosament la Llei de Parcs Nacionals, el seu actual Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG) de Parc de Monfragüe i el seu pla selectiu, i sol·licita que es presenti el corresponent informe trimestral establert on s’han d’haver inclòs les feines destinades a controlar les poblacions d’ungulats i una anàlisi i avaluació de la seva eficàcia, abans de plantejar noves mesures”.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *