Entra en vigor el Llistat Positiu d’Animals als Països Baixos amb 30 espècies de mamífers

Països Baixos se suma als països que tenen actiu un Llistat Positiu de mamífers per regular la tinença d’animals exòtics com a animals de companyia.

Victòria animalista. Entra en vigor el llistat positiu de mamífers als Països Baixos. Aquest llistat recull 30 espècies de mamífers que des de l’1 de juny seran les permeses per a la seva tinença, comerç i cria, després de l’avaluació per part del Comitè Tècnic Assessor de més de 300 espècies de mamífers que s’han trobat al país com a animals de companyia.

La valoració de les espècies permeses es basa en una categorització dels riscos per a cada espècie animal (A, B o C serien espècies amb riscos permesos; D, E o F serien espècies amb riscos no permesos). S’han avaluat els riscos que la tinença i el comerç comporten per al medi ambient, la biodiversitat, la salut humana i animal, la salut pública i la salut d’altres animals.

Per a la confecció del llistat positiu definitiu també s’han tingut en compte criteris de benestar animal basats en l’existència de bibliografia abundant i adequada sobre la cria, la cura i la possibilitat de portar una vida plena i amb les seves necessitats cobertes en una llar.

“Ansiem poder celebrar aviat aquesta fita també a Espanya”

“Estem molt orgullosos de la feina feta des de les organitzacions neerlandeses, que han treballat incansablement per assolir el suport social i polític necessari i així aconseguir aquest gran èxit per al benestar dels animals” comenta Marta Merchán coordinadora de la Coalició per al Llistat Positiu.

“Ansiem poder celebrar aviat aquesta fita també al nostre país, tal com recull la llei 07/2023. Per això demanem a la Direcció General de Drets dels Animals del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 que es posi en marxa amb urgència el procés de desenvolupament i elaboració dels Llistats Positius d’animals silvestres i així evitar accidents com el del passat 13 de juny on un serval escapat o abandonat entrava en una casa particular i atacava els animals de companyia de la família”, afegeix Merchán.

Què passa si tinc un animal que no forma part del llistat positiu?

Les persones que ja tinguessin un animal exòtic amb anterioritat a l’entrada en vigor del llistat, sempre que puguin demostrar que l’animal es trobava al país abans de l’1 de juliol de 2024, podran mantenir la seva tinença fins a la seva mort, podran revendre o cedir, però no podran criar a partir d’aquesta data. El sistema regulador recull també mecanismes per sol·licitar excepcions i revisar la inclusió o exclusió d’espècies dins d’aquest llistat.

Un camí a seguir per a la resta dels països europeus

Holanda, conclou així el procés d’adopció dels Llistats Positius com a eina reguladora del comerç i la tinença d’animals exòtics unint-se a Bèlgica, Luxemburg, Noruega, Xipre i Lituània. A Europa, a més, França, Espanya, Eslovènia i Finlàndia han adoptat aquesta legislació i estan en procés de desenvolupament dels seus Llistats Positius.

La Coalició per al Llistat Positiu, formada per ANDA, FAADA i AAP Primadomus, advoca pels Llistats Positius com el sistema preventiu més efectiu, fàcilment executable i de menor cost que fins ara ha demostrat ser l’únic eficaç a l’hora de reduir  l’enorme patiment dels animals exòtics mantinguts com a animals de companyia, així com els riscos que la seva tinença i comerç comporten per a la salut pública, la seguretat ciutadana i el medi ambient.

Un llistat que reculli les espècies susceptibles de tinença i comerç com a animals de companyia, quedant automàticament prohibides totes les altres, basat en criteris científics, objectius i no discriminatoris, deixa clar quines espècies animals poden ser mantingudes com a mascotes a nivell particular i assegura que un nombre infinit d’animals exòtics que no haurien de ser animals de companyia deixin d’arribar a les llars espanyoles evitant el seu enorme patiment i els riscos que suposa.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *