“Els animals de companyia exòtics poden suposar un seriós risc per a la seguretat i salut pública”

La Coalició per al Llistat Positiu ha alertat de les nefastes conseqüències de triar animals exòtics com a animals de companyia.

En els darrers anys hi ha un gran auge en la tendència d’adquirir animals exòtics no domesticats com a animals de companyia. Aquesta situació creixent ha desencadenat una complexa problemàtica amb greus conseqüències per als animals, les persones i el medi ambient.

Tal com informa la Coalició per al Llistat Positiu, formada per les organitzacions de defensa animal AAP Primadomus, ANDA i FAADA, els animals exòtics poden suposar un seriós risc per a la seguretat i salut pública degut en molts casos a la seva naturalesa depredadora, agressiva o verinosa, i per tractar-se moltes vegades de portadors de patògens susceptibles de transmissió i contagi a les persones i altres animals.

“La immensa majoria d’animals exòtics no poden ser animals de companyia”

“La immensa majoria d’animals exòtics no poden ser animals de companyia perquè un entorn domèstic no satisfarà mai les seves necessitats bàsiques”, assenyala Marta Merchán, coordinadora de la Coalició per al Llistat Positiu.

Així mateix, la Coalició adverteix que aquests animals fora dels seus entorns naturals poden suposar una greu amenaça per al medi ambient i els ecosistemes locals, per la possibilitat de convertir-se en espècies invasores. Tot això a més del patiment que pateixen infinitat d’animals exòtics que, per les seves característiques i necessitats, no són aptes per a una vida com a animals de companyia.

Per tots aquests motius, la Coalició per al Llistat Positiu insta la ciutadania a una reflexió profunda a l’hora d’escollir un animal de companyia. L’organització recorda que els animals exòtics requereixen unes cures i condicions d’allotjament molt especialitzats impossibles de replicar en un entorn domèstic ni de satisfer per part de la immensa majoria de propietaris particulars.

Una legislació d’animals de companyia basada en Llistats Positius

Tant a Espanya, com a nivell europeu, fa anys que les autoritats estan fent passos per abordar els problemes desencadenats pel comerç i tinença dels animals exòtics. Si bé la majoria de les mesures adoptades han resultat insuficients per tractar aquestes qüestions de manera aïllada, sense arribar a abordar l’arrel del problema, els darrers anys els esforços s’han redirigit a fi d’aconseguir normatives més eficaces.

Per això, nombrosos països, inclosa Espanya, han adoptat (o estan en procés d’adoptar) una legislació basada en Llistats Positius.  D’acord amb criteris científics, els Llistats Positius estableixen les espècies que es permet mantenir com a animals de companyia, i queden prohibides totes les altres.

La fira d’animals exòtics de Talavera de la Reina, al punt de mira

En aquest context, la Coalició per al Llistat Positiu s’ha dirigit a la consellera de Desenvolupament Sostenible de Castella-la Manxa, M. Mercedes Gómez Rodríguez, sol·licitant que es duguin a terme les inspeccions pertinents d’acord amb la legislació vigent de la manera més exhaustiva possible de la fira d’animals exòtics que tindrà lloc properament a Talavera de la Reina.

“En aquestes fires es produeix una contínua manipulació dels animals per part de venedors i públic, així com actes de compravenda immediats i impulsius, sense a penes explicar explicacions sobre les característiques de l’animal adquirit i sense temps per recapacitar sobre una decisió que afectarà enormement tant al comprador com a l’animal adquirit, i per descomptat, sense considerar els problemes de seguretat, benestar animal, sanitat o medi ambient derivats de la introducció d’aquests animals a casa nostra”, indica Merchán.

La Coalició recorda que a les edicions prèvies d’aquesta fira a Madrid han estat moltes les intervencions i incautacions policials d’animals relacionades amb el tràfic il·legal d’espècies, tant dins de la fira com als voltants.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *