“El terme ‘emergència cinegètica’ és una fal·làcia que s’han inventat els caçadors per justificar la caça en qualsevol moment”

El Govern de la Generalitat de Catalunya concedeix una subvenció per valor de 295.000 euros als caçadors per combatre la superpoblació de conills i senglars.

El Departament d’Acció Climàtica (DAC) ha concedit una subvenció directa a la Federació Catalana de Caça (FCC) adreçada a finançar les despeses relacionades amb l’emergència cinegètica declarada en relació amb l’augment del porc senglar a zones de Girona i la superpoblació de conills a la plana de Lleida. Animalados s’ha posat en contacte amb la Plataforma No A la Caza (NAC) per analitzar aquesta decisió per part del govern català.

“Ens sembla una decisió desencertada. La caça és un dels principals motius pels quals es generen desequilibris als ecosistemes. Avui dia una gran quantitat d’animals que viuen a la muntanya procedeixen o tenen alguna consanguinitat amb animals salvatges criats en granges cinegètiques intensives, més de 300 legals i es desconeix el nombre de les il·legals a tot el país. És una cosa així com el ‘bomber piròman’. Això ho coneixen de sobres les administracions públiques i saben que caçar no només no soluciona ‘el problema’, sinó que ho agreuja”, declara NAC.

“En època electoral, els caçadors saben jugar molt bé les seves cartes. La caça mata indiscriminadament animals adults i sans i això provoca, per exemple, que les femelles madurin cada vegada més aviat, entrant abans en zel i perllongant-lo. També fa que portin més cries per part. És un mecanisme de defensa per assegurar la continuïtat de les espècies”, afegeix la Plataforma.

“La caça mata indiscriminadament animals adults i sans”

Segons el Departament, part de la subvenció està encaminada a armilles de protecció que es repartiran entre societats de caçadors quan actuïn en les àrees privades de caça en zona d’Emergència Cinegètica de Girona. El DAC argumenta aquesta concessió en què durant les batudes, molts gossos queden ferits i les despeses veterinàries per a la seva cura són elevades i una manera de prevenir-ho és protegir els gossos amb armilles.

La Federació Catalana de Caça ha especificat que, a més de destinar la subvenció a la compra d’armilles, aquesta ajuda servirà també per comprar 570.000 cartutxos dels quals seran beneficiàries les societats de caçadors de Lleida.

Part de la subvenció estaria dirigida a la compra d’armilles protectores/DAC

“Els diners se suposa que aniran destinats a comprar 570.000 cartutxos per abatre 300.000 conills a Lleida i 450 armilles per protegir els gossos dels danys que puguin patir mentre els fan participar en una lluita aferrissada per aniquilar 7.000 senglars a Girona, d’aquí a setembre… I a l’octubre comença la veda habitual de caça… D’on surten aquestes xifres? En quins censos es basen per prendre aquestes decisions? Com saben que hi ha superpoblació i no “concentració” d’aquestes espècies en un punt concret a causa de la sequera?”, es pregunta l’organització de defensa animal.

“Com saben que hi ha superpoblació i no ‘concentració’ d’aquestes espècies en un punt concret a causa de la sequera?”

“Molts animals s’acosten als humans a la recerca d’aigua, més que de menjar, i els regs per degoteig de molts cultius generen bassals que els animals fan servir per beure. Per culpa de l’agricultura intensiva i la millora de maquinària, no queden excedents d’aliments a terra que abans eren aprofitats pels animals i són triturats amb gran maquinària, per la qual cosa provoca que mengin directament de les plantes, danyant-les”, afegeixen a referència a la conducta de molts animals que són víctimes de l’activitat cinegètica.

Una subvenció ‘insuficient’ per als caçadors

Fa unes setmanes, Sergi Sánchez, president de la Federació Catalana de Caça, va expressar que no és raonable ni sostenible que sigui el col·lectiu caçador de Catalunya qui hagi de suportar de la seva butxaca totes les despeses derivades de l’emergència cinegètica declarada per la Generalitat amb l’objectiu d’abatre 7.000 senglars i 300.000 conills fins al setembre.

Segons el col·lectiu de caçadors, la quantia de la subvenció està lluny del cost real que genera la seva participació en el pla d’emergència cinegètica de la Generalitat. Així i tot, celebren que aquesta concessió “és una nova fita per a la FCC en benefici del col·lectiu” i un pas endavant per part de la Generalitat a l’hora de reconèixer “la importància i la tasca duta a terme pels caçadors i caçadores de Catalunya com a gestors del medi natural”.

Tot i això, NAC no està ni molt menys d’acord amb aquestes paraules dels caçadors i considera que “és un despropòsit que amb els impostos de tots s’estigui subvencionant una activitat violenta que no soluciona res i a sobre contamina i enverina els nostres espais naturals, aqüífers i altres animals (com les aus) amb el plom (plumbisme). Aquests 295.000 € de subvenció es podrien destinar a pal·liar els danys dels agricultors i a contractar biòlegs conservacionistes que ajudessin a implementar mesures alternatives a la caça que treballessin per restaurar l’equilibri que mai no es devia trencar”.

“Aquests 295.000 € de subvenció es podrien destinar a pal·liar els danys dels agricultors”

Els gossos de caça, víctimes d’una suposada emergència cinegètica

La participació dels caçadors al pla d’emergència cinegètica també ha tingut conseqüències negatives per als gossos. Segons la Plataforma NAC, “ells també són víctimes de la caça i pateixen maltractament i patiment extrem, considerats meres eines explotades com a armes per a benefici dels caçadors. Són útils en temporada, però un cop aquesta acaba solen, ser abandonats o directament els maten a cops o a trets, arrossegant-los o penjant-los. La fi de la temporada de caça és el motiu principal d’abandonament de gossos a Espanya”.

L’organització de defensa animal adverteix que “el terme emergència cinegètica és una fal·làcia que s’han inventat els caçadors per justificar la caça en qualsevol moment, fora de les vedes preestablertes i, per tant, no estan justificades. El mite de la superpoblació es converteix en el pretext de la matança. Primer eliminen els depredadors naturals, legalment o il·legalment, per ser considerats la seva ‘competència’ directa. Posteriorment, fan soltes als vedats dels animals criats en granges cinegètiques, garantint així la rendibilitat d’aquests en assegurar-los captures massives”.

“El mite de la superpoblació es converteix en el pretext de la matança”

“Els caçadors inverteixen molt esforç i diners a blanquejar la seva imatge i promocionar ‘el seu negoci’, autoproclamant-se els salvadors de cultius, malalties i accidents de trànsit. I encara aconsegueixen rebre milionàries subvencions per crear el problema i després una altra vegada per resoldre’l. Els efectes són devastadors: danys al medi ambient, massacre animal que delma la biodiversitat, destrossa de l’equilibri de la cadena tròfica natural i conversió dels camps en fàbriques de dianes vives. La superpoblació deixa de ser una raó que justifica la caça per constituir-se en la conseqüència interessada. La caça no és la solució, sinó la causa. El negoci de la mentida, la sang i la destrucció”, conclouen.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *