Quines són les victòries en matèria de benestar animal del 2022?

A més dels avenços aconseguits per a la tramitació de la Llei de Benestar Animal, les associacions de defensa animal destaquen alguns èxits en matèria de benestar animal com l’obligatorietat de sistemes de videovigilància a escorxadors, l’assoliment d’una sentència pionera que prohibeix un home que va matar el seu gos conviure amb altres animals o la unió de la societat espanyola en contra de la caça i el maltractament animal.

Arribem al final del 2022, un any marcat per la gradual tornada a la normalitat després d’una pandèmia que ha causat un dany irreparable per a persones i animals. Com ja és habitual, des d’Animalados hem parlat amb algunes de les associacions més importants d’Espanya per resumir les victòries animalistes principals de l’any que està a punt de finalitzar.

Des de l’Associació Nacional per a la Defensa dels Animals (ANDA) destaquen la decisió del Consell de Ministres d’aprovar la videovigilància a tots els escorxadors espanyols. Després de més de deu anys lluitant per aquest objectiu mitjançant nombroses protestes i campanyes, la presència de càmeres podrà solucionar casos puntuals de sospites de pràctiques il·legals. A través del visionament d’imatges, les autoritats competents podran obtenir informació veraç i immediata de les circumstàncies que van poder provocar un problema amb un animal.

Una altra decisió que aplaudeix ANDA és el nou Pla de Control del Trànsit Il·legal d’Espècies anunciat per la Comissió Europea (CE). Després de mesos d’espera, la CE va anunciar la publicació d’aquest nou Pla que té una importància especial, ja que suposa establir un marc general integrat de mesures i accions que han d’adoptar els diferents agents implicats. Amb aquest nou Pla es podran encarrilar assumptes pendents com ara el Llistat Positiu, el comerç de trofeus de caça o la destinació d’espècies decomissades procedent del trànsit il·legal.

Per acabar, l’Associació Nacional per a la Defensa dels Animals remarca l’eliminació per part del Ministeri de Cultura de les subvencions als circs amb animals salvatges. Després de tres anys de diàleg amb la institució, la coalició InfoCircos va aconseguir finalment la modificació de la convocatòria de les Ajudes al Circ. Des del 2022, les empreses circenses sol·licitants ja no es podran acollir a les subvencions si utilitzen animals salvatges als seus espectacles per Espanya.

“Les càmeres a escorxadors podran solucionar casos puntuals de sospites de pràctiques il·legals amb animals”

La Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) valora molt la consecució d’una sentència pionera que prohibeix un home que va matar el gos de conviure amb altres animals. Gràcies a l’actuació de l’ONG de defensa animal com a acusació popular en un cas greu de maltractament animal, es va aconseguir una sentència crucial per a la protecció dels animals, prohibint al condemnat la convivència amb animals durant quatre anys. Una sentència que senta un importantíssim precedent jurídic a Espanya.

Una altra victòria de FAADA durant el 2022 va ser el rescat de 17 gossos que malvivien a la finca d’un caçador. Els animals es trobaven gairebé sense aliment, plens de puces i paparres, ferides, envoltats de brutícia, excrements i fragments ossis de gossos morts a la localitat de Banyeres del Penedès, a Tarragona. Gràcies a l’acció de la Fundació i al compromís d’actuació per part de l’Ajuntament del municipi tarragoní es va aconseguir salvar els gossos i obrir expedient sancionador al responsable dels fets.

Per acabar, l’ONG vol donar importància al conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona i el Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB) per millorar i ampliar l’atenció als animals de companyia que conviuen amb persones sense llar a Barcelona. Gràcies a aquest acord s’ha ampliat la resposta que es dóna a les necessitats de les persones sense llar que tenen un animal de companyia, de manera que s’aconsegueixi tant el benestar de la persona com de l’animal.

“La prohibició a un home que va matar el seu gos a conviure amb animals senta un importantíssim precedent jurídic a Espanya”

Per la seva banda, la Plataforma NAC (No A la Caça) celebra que, el 2022, tal com va passar el 2013, han augmentat les ciutats que s’uneixen a la manifestació de NAC que se celebra al febrer amb l’objectiu de demanar la fi de la caça amb gossos i de la caça en general. La plataforma pràcticament ha duplicat el nombre de coordinadors (més de 80) i ja sumen més de 50 ciutats que s’han unit a la lluita, demostrant així que, la societat espanyola, cada cop més, reclama un món rural sense maltractament animal.

Per finalitzar amb les victòries animalistes, la Plataforma No A la Caça vol destacar el front d’unió que s’ha creat entre protectores, defensors dels drets dels animals i tota mena d’associacions en defensa de la Llei de Benestar Animal, una llei que el PSOE vol tombar. NAC considera que aquesta unió ens dóna peu a pensar en algun projecte fort on tots ens unim per aconseguir un fi comú.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *