Denuncien una persona al Montsià per instal·lar 22 paranys prohibits per capturar ocells

Els Agents Rurals van trobar en una propietat privada del Montsià 6 ocells morts, 5 d’ells d’espècies protegides.

Durant la inspecció d’una crema de restes vegetals no apagada en una finca particular de la comarca del Montsià, els Agents Rurals han localitzat un ocell tallarol de casquet mort en ser capturat per un parany tipus cep que es trobava camuflat. Aquest parany a nivell local es coneix com a “ratera”.

Aquest fet va portar els Agents Rurals a inspeccionar tota la finca privada del Montsià, localitzant finalment 22 ceps instal·lats i un total de 6 ocells morts (1 tallarol de casquet, 3 verdums, 1 tord comú i 1 pit-roig).

Tots els ocells trobats, a excepció del tord, pertanyen a espècies de fauna salvatge autòctona protegides a Catalunya. A més, tant el pit-roig com el tallarol de casquet estan incloses al Llistat estatal d’espècies silvestres en règim de protecció especial, com a espècies mereixedores d’una atenció i protecció particular pel seu valor científic, ecològic i cultural.

El tord, en canvi, és una espècie cinegètica i la seva caça es trobava dins de període habilitat. Ara bé, és il·legal el mètode per a la seva captura donat que el cep és un sistema totalment prohibit. El tord únicament pot ser abatut amb arma de foc sota les normes específiques de la llei i el reglament de caça en vigor.

Els paranys tipus cep són trampes il·legals per matar ocells que els furtius utilitzen en períodes de fred, quan escasseja el menjar a l’abast. El parany es col·loca parcialment enterrat, generalment en camps d’oliveres, amb alguna mena d’esquer. En el moment que s’apropen els ocells a l’esquer, s’activa el mecanisme que tanca el parany i produeix la mort.

Les “rateres” son un sistema no selectiu que captura qualsevol espècie d’ocell, incloses les protegides, sense que tinguin cap possibilitat d’escapatòria. És per aquest motiu que són trampes expressament prohibides tant per la legislació autonòmica com per l’estatal. El seu ús està recollit com a delicte a l’article 336 del Codi Penal, independentment de l’espècie abatuda.

Recordem que el Codi Penal recull com a delicte la caça d’espècies protegides de fauna silvestre (art. 334). A més, determina pena de presó de 6 mesos a 2 anys, o multa de 8 a 24 mesos i, en tot cas, inhabilitació per caçar de 2 a 4 anys.

El Codi Penal també reconeix com a delicte l’ús per a la caça d’instruments o arts d’eficàcia destructiva o no selectiva per la fauna (art. 336). En aquest cas la pena de presó és de 4 mesos a 2 anys, o multa de 8 a 24 mesos i, en tot cas, inhabilitació per caçar de 1 a 3 anys.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *