Protectora

Així treballen les protectores a la Fase 1 de la desescalada

Algunes protectores dels territoris que es troben en la Fase 1 de la desescalada han reprès els processos d’adopció, altres segueixen amb l’activitat paralitzada.

La implantació del Reial Decret 463/2020 de 14 març, pel qual es va declarar l’Estat d’Alarma a Espanya va provocar que moltes protectores no poguessin realitzar els processos d’adopció a causa de les limitacions imposades en els desplaçaments. No obstant això, al llarg d’aquestes setmanes sí que han acollit gossos i gats abandonats, alguns d’ells procedents de persones contagiades pel coronavirus o mortes, una situació molt complicada que ha ocasionat el col·lapse en moltes associacions.

Les millores amb el control de la pandèmia ha provocat que el Govern d’Espanya hagi iniciat un pla de desescalada del coronavirus distribuït en quatre fases diferents. A la Fase 0, que equival a la primera fase, la situació de les protectores encara no es va veure alterada, però el passat 11 de maig, moltes províncies espanyoles van passar a la fase 1, en la qual els ciutadans tenen més llibertat de circulació per poder realitzar activitats comercials, esport o reunions.

Des d’Animalados ens hem posat en contacte amb diferents protectores de territoris en Fase 1 per a conèixer si en aquesta segona etapa de la desescalada han augmentat les adopcions o per contra, l’activitat segueix pràcticament paralitzada.

La Protectora 8 Vidas de Teruel ens comenta que: “Amb la Fase 1 estem començant a donar més animals en adopció, però només ho fem dins del territori de Teruel. Durant les anteriors setmanes de l’estat d’alarma vam poder donar en acollida molt pocs animals. La realitat és que l’activitat ha estat molt paralitzada, especialment amb els gossos”.

L’associació de Teruel ens comunica que, en el seu cas, és molt fàcil conèixer bé a les famílies adoptants: “Teruel és una ciutat petita, els animals que hem donat en adopció durant l’estat d’alarma anaven a famílies que ja coneixíem o que teníem bones referències sobre elles. Sempre intentem conèixer als adoptants i que ens generin confiança abans de tancar un procés d’acollida “.

L’Associació per a la Protecció i Defensa d’Animals 4 Patas de Jumilla ens explica que: “Actualment només tenim parades les adopcions internacionals, ja que el transport dels animals a altres països no és possible en aquest moment. Les adopcions d’àmbit nacional les estem portant a terme al llarg de tot l’estat d’alarma mitjançant una empresa de transport d’animals de companyia anomenada Automascotas que porta els animals de porta en porta. El que sí que és cert és que amb la situació que estem vivint, el viatge dels animals resulta més car”.

Des de 4 Patas Jumilla ens detallen que: “Automascotas té un protocol d’actuació durant l’estat d’alarma. Els animals viatgen de manera segura fins a la porta de l’adoptant i tot el seu material està guardat en bosses hermètiques per garantir la seguretat”. Sobre les famílies ens indiquen que: “Abans de donar a qualsevol animal en adopció seguim fent un reconeixement dels adoptants, però ho fem en línia. Cal tenir en compte que molts dels adoptants ja els coneixíem d’abans. Si durant el coneixement de la família adoptant no ho tenim clar, parem el procés d’adopció”.

No obstant això, algunes entitats segueixen sense reprendre els processos d’adopció fins que la situació sigui més segura. Un exemple és la Protectora ARCA de Jaén on ens confessen que: “Passar a la Fase 1 no ha canviat res. A la nostra protectora no hi ha hagut moviment en les últimes setmanes, segueix tot paralitzat. No hem donat a cap animal en adopció durant l’estat d’alarma i hem acollit a quatre gossos a causa que les persones amb què convivien havien mort”.

L’associació andalusa ens explica que: “Per sort, no hem patit una situació extrema de col·lapse, ja que només hem acollit a aquests quatre gossos. Hem pogut mantenir els animals sense molts problemes. Ens han cridat diverses famílies per adoptar a gossos, però fins que no millori la situació sanitària nosaltres no començarem a donar animals en adopció. Abans de començar un procés d’adopció hem de conèixer bé a les famílies adoptants”.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *