Animals al metro: un viatge sense retorn

Un any i mig a Barcelona i mig any a Madrid. Els viatges amb gossos i gats al metro són ja una visió quotidiana. Com a usuaris del transport suburbà estem acostumats a veure quadrúpedes pacients que en un grup ampli de viatgers arrenquen un somriure. Els gats dins d’un transportí solen ser més escoltats que vistos. Tímids miols revelen l’interior de les caixes plàstiques moltes vegades cobertes amb una tela.

Els gossos de qualsevol mida i condició han d’anar proveïts de morrió. Amb aquesta simple mesura, que cal aplicar encara que el teu gos no hagi mossegat mai, es garanteix la tranquil·litat d’aquest sector de la població que el hi té por. Es donen molt pocs casos en què un usuari canviï de vagó en veure un gos o un gat. La utilització dels ascensors i de les escales mecàniques està limitat quan el teu company de quatre potes viatja amb tu. Estem convidats a fer servir les escales convencionals.

En cas de limitacions motrius no estarà de més esperar pacientment que l’elevador estigui buit per usar-lo. A més de les possibles al·lèrgies que una petita part de la població pateix a causa d’uns microorganismes adherits a la pell d’alguns animals hem de ser considerats amb les persones que pateixen fòbies. Se sap que un de cada cinc ciutadans no sent simpatia pels gossos i els gats. Les causes poden ser múltiples i algunes d’elles irracionals. Procurem no forçar l’exposició dels nostres inofensius amics a aquestes persones ja que òbviament tenen tot el dret a viatjar en pau sense haver de donar explicacions de perquè Mishi o Darko els incomoden.

També cal estar especialment atent a com el teu gos o el teu gat viu el desplaçament. Alguns gossos s’acomoden tranquils i gaudeixen del trajecte com una part més de la quotidianitat amb el propietari.

Els gats, com tothom sap, detesten els canvis de lloc així que millor no moure de casa i si és estrictament necessari fer-ho dins d’un transportí segur, amb els ancoratges comprovats, amb un teixit que limiti la seva visió per sobre de la caixa i amb un drap humitejat amb feromones tranquil·litzants. Compte amb els moviments bruscos. Només cal empatitzar, posar-se al seu lloc.

Tant en cas de felins com cans evitem les hores punta, les aglomeracions i les badades perquè les portes automàtiques i la rapidesa ens poden causar un disgust.

La consolidació del dret a fer servir el metro depèn del civisme i comprensió d’aquells que per fi poden recórrer la ciutat sense utilitzar un vehicle privat.

Ara, després de l’èxit de la mesura, caldria anar pensant en ampliar-la a l’ús dels autobusos. El comportament exemplar de molts propietaris i animals i la gairebé inexistència d’incidents convida a que el transport no subterrani ens permeti compartir també la superfície.

Article d’Emma Infante, cofundadora de Futur Animal

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *