Aquests són els canvis que prepara la UE per a les lleis de gossos i gats

La Unió Europea medita introduir canvis valents a la Nova Llei Europea per protegir gossos i gats.

El passat 7 de desembre del 2023, la Comissió Europea va fer un pas significatiu cap a un futur més compassiu en presentar una proposta en el marc de l’Estratègia de la granja a taula, part essencial del Pacte Verd Europeu. Aquesta proposta no sols busca millorar el benestar dels nostres estimats amics de quatre potes, gossos i gats, sinó també homogeneïtzar el mercat interior en un sector que enfronta desigualtats reguladores entre els Estats membres.

Tot i això, aquesta iniciativa no ha estat exempta de polèmica. Alguns Estats membres han expressat el seu escepticisme sobre la competència de la Unió Europea per desenvolupar aquestes regulacions. No obstant això, nacions més influents dins de la Unió donen suport a la proposta, reconeixent la necessitat d’abordar problemes en el comerç intern i la importació d’animals criats en condicions precàries.

“El sector de la caça tem possibles repercussions a la cria de gossos”

A Espanya, la proposta ha trobat resistència, especialment de sectors que en el passat van aconseguir esquivar regulacions estatals, com el cinegètic, que tem possibles repercussions a la cria de gossos de caça. La Comissió Europea destaca que l’activitat en si no determina la valoració, sinó la proporcionalitat de la seva inclusió al reglament, generant debats sobre els límits d’aquesta inclusió.

El cor de la proposta se centra en les condicions de cria, fins i tot a llars amb un nombre mínim de gosses i gates. L’ambició de la normativa és clau per evitar llacunes i per garantir paràmetres mínims de benestar. No obstant això, sorgeixen preocupacions sobre possibles exclusions per a criadors més petits, cosa que subratlla la importància de trobar un equilibri just.

Les botigues d’animals també es veuen afectades per aquestes noves regulacions, encara que a Espanya la mesura no s’aplicarà a causa de la propera prohibició de venda de gossos i gats a les botigues a partir del 29 de setembre de 2024. A nivell europeu, la normativa també inclou una sorprenent regulació del benestar animal en refugis, cosa que ha provocat controvèrsia en considerar-se un entorn paral·lel a la cria i venda.

La Comissió Europea vol acabar amb la cria no registrada

Un aspecte valent de la proposta és el seu enfocament en la identificació i la traçabilitat. La Comissió Europea exigeix la creació de registres centralitzats interoperables per a gossos i gats als Estats membres, brindant una traçabilitat absoluta. A més, estableix que qualsevol animal subministrat a la Unió ha d’estar prèviament identificat a nom del transmissor, utilitzant numeracions de microxip exclusives per a cada Estat membre, una mesura crucial per combatre la cria no registrada.

A mesura que ens endinsem en els propers mesos, serà interessant observar com es resolen les qüestions pendents i si la Unió Europea manté la valentia en la tramitació d’aquesta legislació, que promet ser una fita important en la protecció dels nostres amics peluts.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *