El Congrés admet a tràmit la ILP per derogar la llei de patrimoni cultural de la tauromàquia

Les organitzacions promotores tindran nou mesos per recollir les 500.000 firmes necessàries per iniciar el debat al Congrés.

Nou pas per a la derogació de la llei de patrimoni cultural de la tauromàquia. La Mesa del Congrés ha admès a tràmit la iniciativa legislativa popular (ILP) “No Es Mi Cultura”, que té com a objectiu eliminar la protecció legal que té actualment la tauromàquia a Espanya. Així ho ha notificat la Junta Electoral Central a la Comissió Promotora d’aquesta proposta.

Des de la Comissió Promotora asseguren que després de deu anys després que la tauromàquia fos declarada Patrimoni Cultural, el nombre de curses de bous i altres festes no ha fet més que disminuir. Segons l’Anuari d’Estadístiques Culturals del Ministeri de Cultura, la quantitat de celebracions taurines a les places es va redir a la meitat en 10 anys, passant de 2.684 el 2009 a 1.425 el 2019.

Tot i això, els promotors de la iniciativa denuncien que l’actual normativa estatal soscava les competències autonòmiques i municipals ja que, a la pràctica, priva els ajuntaments i les autonomies de la iniciativa en la regulació de les manifestacions del patrimoni cultural propi.

“És el primer pas per obrir un debat social i polític que permeti avançar en matèria de protecció animal”

“Estem molt il·lusionats. És el primer pas per obrir un debat social i polític transcendental per a un model de país que permeti avançar en matèria de protecció animal, tornant la llibertat de legislar els ajuntaments i governs autonòmics. Ara el desafiament és aconseguir les 500.000 signatures requerides perquè la llei pugui arribar al Congrés i ser debatuda”, assegura David Calvo, portaveu de la Comissió Promotora de la ILP “No És Mi Cultura”. “Els passos següents consistiran a obtenir l’adhesió de més organitzacions, iniciar la recollida de firmes i portar les nostres mesures davant dels responsables públics”, afegeix.

A partir de les properes setmanes, les entitats promotores comptaran amb un termini de nou mesos, prorrogable per tres més, per recollir 500.000 signatures. Aquestes firmes es recolliran únicament en paper, als plecs oficials de la Comissió Promotora. En cas que s’aconsegueixin les firmes necessàries, començaria la tramitació parlamentària de la ILP.

“La tauromàquia genera cada cop més rebuig entre la ciutadania espanyola”

Des de la Comissió Promotora es mostren confiats que s’aconseguiran les firmes requerides, ja que asseguren que la tauromàquia genera cada cop més rebuig entre la ciutadania espanyola.

L’enquesta de població (16.000 entrevistats) que va oferir el Ministeri de Cultura, període 2018-2019, sobre hàbits i pràctiques culturals dels espanyols, indicava l’interès escàs dels ciutadans pels festejos taurins. Només el 8% va acudir a alguna festa taurina i només el 5,8% va assistir a una festa a plaça; d’aquests darrers, el 19,6% ho va fer de franc i el 5% amb descompte.

En aquest sentit, les últimes enquestes reflecteixen que més del 50% dels espanyols estan a favor de prohibir o limitar les curses de braus (enquesta de SocioMètrica per a L’ESPANYOL, 2019), o que gairebé 8 de cada 10 espanyols es manifesten contra l’ús d’animals a la tauromàquia (Estudi de la Fundació BBVA ‘Visió i Actituds cap als Animals a la Societat Espanyola’ el 2022).

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *