Catalunya compleix deu anys de la prohibició de les corrides de toros

Es compleixen deu anys de la prohibició de les corrides de toros a Catalunya. Animalados repassa amb la directora d’AnimaNaturalis, Aïda Gascón, els aspectes més importants d’aquesta fita històrica que va significar un abans i un després en la lluita antitaurina.

Avui 28 de juliol de 2020 és un dia històric per als defensors del benestar animal. Es compleixen 10 anys des que el Parlament va aprovar la Iniciativa Legislativa Popular per prohibir les corrides de toros a Catalunya. Una victòria per part d’una societat cívica i moderna que feia anys que demanava la fi d’uns espectacles cruels i sagnants basats en el maltractament animal.

“Deu anys d’una fita històrica. Un dia molt important que va significar un impuls per a la lluita antitaurina a Catalunya, Espanya i Llatinoamèrica. El 28 de juliol de 2010 va ser un punt d’inflexió, un pas endavant en la lluita per l’abolició de les corrides de toros a tot el territori espanyol. També va servir per obrir el meló dels correbous, una xacra a Catalunya”, reflexiona en declaracions per Animalados la directora d’AnimaNaturalis, Aïda Gascón.

La Iniciativa Legislativa Popular va ser proposada i liderada per la plataforma Prou!, i va comptar amb 32 vots a favor de CiU, 21 d’ERC, 12 d’ICV i 3 del PSC. En canvi, 31 diputats de PSC, 14 de PP, 7 de CiU i 3 del Grup Mixt van votar en contra. La votació va comptar també amb 9 abstencions. Finalment, després d’un debat molt intens, la prohibició es va fer efectiva l’1 de gener de 2012. L’última corrida de toros a Catalunya va tenir lloc el setembre de 2011 a la Monumental durant les festes de la Mercè de Barcelona.

La victòria animalista del 28 de juliol de 2010 va patir un petit revés sis anys després, quan el Tribunal Constitucional va acceptar el recurs del PP contra la Iniciativa Legislativa Popular de Prou! La sentència d’octubre de 2016 considerava que prohibir les corrides de toros a Catalunya envaïa les competències de l’Estat en matèria de Cultura. El Constitucional va declarar nul·la la prohibició, però Catalunya no va tornar a celebrar més espectacles amb toros.

“El 2016 va haver-hi cert temor a la tornada de les corrides de toros a Catalunya, però el Parlament va deixar clar que desobeiria la sentència de Tribunal Constitucional. Cap empresari tenia interès a organitzar aquest tipus d’espectacles, eren conscients dels problemes administratius que es trobarien per part dels Ajuntaments”, comenta Gascón.

Deu anys després de la prohibició de les corrides de toros la lluita segueix a Catalunya. La llei del 28 de juliol de 2010 no contemplava la celebració dels correbous. Els espectacles amb vaquetes tenen carta blanca i cada any se celebren al voltant de 450 festejos d’aquesta modalitat. La majoria d’ells tenen lloc en municipis de les Terres de l’Ebre, on els correbous continuen formant part de la programació de les festes majors.

“Els correbous seguiran el camí de les corrides de toros a Catalunya. El setembre de 2019 el Parlament va aprovar una proposta de Catalunya en Comú que instava el Govern a prohibir aquest tipus d’espectacles. La inestabilitat política causada per temes importants com el terrorisme, el ‘Procés’ o la crisi sanitària actual ha frenat aquest procés d’abolició. És qüestió de temps que Catalunya tingui estabilitat política per poder acabar amb els correbous”, explica Aïda Gascón.

Fa deu anys que Catalunya va fer un pas molt important per a la fi de la tauromàquia, un camí que va iniciar Canàries l’any 1991 i que altres comunitats autònomes, com les Illes Balears, també han volgut recórrer. El que sembla clar és que cada vegada hi ha més persones que no volen un país on es mati o es faci patir als animals. Esperem que, tal com diu Aïda Gascón, “tot sigui una qüestió de temps” i tots els espectacles amb animals desapareguin no només a Catalunya i Espanya, sinó a tot el món.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *