Gat, edat

Com puc saber l’edat que té un gat?

Quan adoptem un gat, de vegades resulta complicat saber l’edat què té, però saber-ho és important, ja que les seves necessitats seran diferents en funció d’aquesta. Per això, us donem uns quants trucs per a saber, si no l’edat exacta, almenys l’etapa per la qual està passant el teu gat.

Per saber d’edat què té un gat, el primer en què cal fixar-se és en el seu comportament. Els felins comencen a interactuar amb el seu entorn al cap de tres setmanes de vida. Aquí comencen els jocs, la socialització amb altres animals i amb les persones. Aquest període acaba al cap de vuit setmanes. En aquesta etapa se solen donar els comportaments més conflictius, concretament entre els dos i els quatre mesos, que és quan se senten atrets per la curiositat.

Entre els quatre mesos i l’any té lloc la maduresa sexual. Aquí es produeix el zel (entre finals d’hivern i primavera), que és quan comencen a marcar el seu territori amb orina. En aquesta fase és important evitar que surtin al carrer, i és el moment d’esterilitzar-los per reduir el nombre de ventrades no desitjades. A més, l’esterilització provocarà molts beneficis en el comportament i la salut dels felins.

Des de l’any, i fins als set, aquests animals es troben en l’etapa adulta. Es nota perquè passen menys temps jugant, i es tornen més territorials i dominants. Tot i això, en aquesta etapa és important establir una rutina amb joguines i reptes per aconseguir el seu aliment, així el gat tindrà una vida activa i evitarem problemes de sobrepès.

El pas d’edat adulta a sènior es dóna entre els set i els dotze anys. L’aspecte físic del gat és el mateix que en l’anterior, però amb menys ganes de jugar. A partir dels dotze anys, el gat canvia els seus moviments, li disminueix l’apetit, dorm més i el seu sistema immunològic comença a debilitar-se. A partir d’aquesta edat els felins comencen a perdre la visió i l’olfacte. Els seus sentits es deterioren a poc a poc.

En els gats més grans es donen canvis en la pell que ajuden a conèixer la seva edat. Els de més de deu anys amb problemes d’hipertiroïdisme, poden desenvolupar un creixement exagerat de les seves arpes i es claven en els seus espais interdigitals. Un altre canvi comú en els gats de més de catorze anys és que apareixen pèls blancs a la seva cara i cos. El pèl és més sec i es descama la pell. Això és perquè dedica menys temps a empolainar-se i al fet que la pell, amb l’edat, es deshidrata més.

Els gats d’edat més avançada experimenten canvis notoris en la vista. Al voltant dels dotze anys apareix l’atròfia iridal senil, en la qual es veuen les vores de les pupil·les irregulars. També es comença a notar l’opacitat en el cristal·lí amb la consegüent pèrdua de visió. Això es pot veure pel color blau grisenc que adquireix el cristal·lí.

Font: AMIC- Wikifauna.com

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *