Les protectores espanyoles van recollir el 2022 més de 288.000 gossos i gats

Les ventrades no desitjades són el principal motiu d’abandonament d’animals de companyia a Espanya

L’abandonament d’animals de companyia continua sent una de les principals xacres de la societat espanyola. Segons indica la nova edició de l’estudi ‘Él Nunca lo Haría’ de la Fundació Affinity, durant el 2022, les protectores espanyoles van recollir més de 288.000 gossos i gats (170.105 i 118.352 respectivament), una xifra que representa gairebé el 3% del total d’animals de companyia.

L’arribada de gossos i gats a les protectores van augmentar molt lleugerament respecte a l’any anterior, i encara estan per sota del nombre d’animals que es recollien abans de la pandèmia. En el cas dels gossos, la xifra se situa un 1,5% per sobre, mentre que el nombre de gats recollits és pràcticament idèntic, amb un ascens del 0,4%.

“Podem parlar d’una certa estabilitat en les xifres de gossos i gats recollits per les protectores, però continua sent un desafiament rellevant en què les persones, entitats, professionals i l’administració pública poden aportar solucions”, assegura la directora de la Fundació Affinity, Isabel Buil.

Recordem que aquestes xifres tan alarmants compartides a l’estudi ‘Él Nunca lo haría’ de la Fundació Affinity fan referència als gossos i gats recollits per les protectores espanyoles, per la qual cosa la xifra d’animals abandonats és més gran si tenim en compte altres motius com aquells animals morts a les carreteres o desapareguts.

Les ventrades no desitjades, el primer motiu d’abandonament

Segons l’informe publicat per la Fundació Affinity, les ventrades no desitjades continuen sent el primer motiu d’abandonament (19%). Els segueixen els problemes de comportament de l’animal (12%), la pèrdua d’interès pel gos o el gat (12%) i la fi de la temporada de caça (11%). Els problemes econòmics (9%) i el canvi d’habitatge (8%) són altres motius d’abandonament.

En el cas dels gossos abandonats, més de la meitat són d’edat adulta (57%), mentre que els cadells representen un 28% i els gossos avançats un 15%. Tot i això, dels gats recollits gairebé la meitat són cadells (48%), seguits dels adults (43%) i finalment els d’edat avançada, que representen el 9%. Només el 7% de gats que ingressen a protectores són de raça, mentre que la resta són mestissos.

“Ens preocupa especialment el cas dels gats que arriben a les entitats fruit, sobretot, de ventrades no desitjades, cosa que demostra que encara queda molta feina per fer. Per això, insistim en el control de la reproducció com a mesura clau”, ressalta Isabel Buil.

Els gats, els animals més vulnerables a l’abandonament

Segons l’informe, els gats són els animals més vulnerables a l’abandonament per diversos factors. A diferència dels gossos, la proporció de gats identificats que arriben als centres d’acollida és molt reduïda, i només un 3% porta microxip. Això és degut, en primer lloc, al fet que arriben molts cadells fruit de ventrades no desitjades que lògicament estan sense identificar; i, en segon lloc, els gats s’identifiquen menys perquè en ser domèstics i no sortir a l’exterior, es creu que no s’extraviaran, cosa que impossibilita que puguin ser tornats a les seves famílies en perdre’s.

Un altre dels factors alarmants és que molts dels gats recuperats estan ferits (15%) o malalts (38%) quan són recollits. Aquest fet podria influir que un 12% mori durant la seva estada al refugi, una xifra que triplica la de gossos morts a la protectora.

La identificació, clau per a la recuperació dels animals perduts

El factor clau en la recuperació d’un animal extraviat és la correcta identificació. El baix percentatge d’animals que arriben correctament identificats (26% en el cas dels gossos i 3% en el de gats) no millora en els darrers 10 anys. En aquest sentit, la identificació afavoreix la recuperació d’animals perduts, que tenen fins a 5 vegades més possibilitats de ser tornats a les famílies si porten microxip i les dades d’identificació són correctes.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *