Còrdova implementarà el mètode CES-R, un control ètic de colònies de gats

El mètode redueix el nombre de gats en una colònia, alhora que els proveeix de totes les cures necessàries

Còrdova és, des d’aquest mes de maig, una de les principals impulsores del mètode CES-R, un sistema basat en la captura, esterilització i retorn de gats al seu lloc d’origen. El sistema, que es ve reivindicant per entitats animalistes des de fa anys, s’iniciarà primer com una prova pilot i posteriorment s’implementarà de manera general si tot surt com està previst. Des de la federació de protectores d’animals de Còrdova (FAPAC), una de les entitats que ha donat suport a aquesta mesura, han manifestat “una immensa alegria” per la implantació d’aquest mètode en diverses proves pilot de Còrdova.

El sistema CES-R es basa en identificar una colònia de gats per posteriorment capturar-los i esterilitzar-los. Un cop esterilitzats, a més, se’ls desparasita i se’ls tracta amb veterinaris en cas de ser necessari, per posteriorment tornar-los a les colònies. Així s’aconsegueix un doble objectiu: d’una banda, assegurar una vida digna i de major qualitat als gats que viuen al carrer. De l’altra, es redueix el nombre de gats a les colònies. A més, atès que els gats estan controlats, s’obre la porta a possibles adopcions.

El CES-R s’aplica formalment per Sadeco, una empresa municipal que depèn de l’Ajuntament de Còrdova. També s’encarrega de l’execució l’associació Arca de Noè. Ara bé, fonts pròximes a com s’ha gestat el procés afirmen que això no es podria haver dut a terme sense l’esforç de moltes altres associacions animalistes com FAPAC, o el congrés de Jornades Felines Andaluses, que va aglutinar diferents associacions animalistes especialitzades en felins. Així ho assegura Emma Infante, que ha seguit i donat suport al CES-R per ser un mètode “científic, econòmic i ètic”

No obstant això, Emma Infante també reconeix que es podria haver arribat més lluny. “Certament, hi ha hagut una limitació en l’enfocament del projecte”, lamenta. L’analista en matèria animalista assegura que “hi ha hagut timidesa institucional” i que “és una necessitat aclaparadora implementar el CES i fins i tot ampliar-lo”.
Respecte a la possibilitat que el mètode s’expandeixi, no està clar que la mesura arribi a altres llocs. Després que Màlaga ja donés suport a la iniciativa, cal veure la reacció d’altres administracions. “Fan falta voluntaris, però també implicació administrativa”, explica Infante. En aquesta línia, s’han escoltat algunes crítiques cap al fet que el CES-R sigui només un projecte pilot. Així i tot, tant Infante com la FAPAC, partícips del projecte, estan d’acord que és un pas endavant. “Sentim una gran alegria amb aquesta decisió”, han dit des de l’organització animalista.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *