imagen de tortugas bobas Animalados

Es busquen voluntaris per protegir un centenar d’ous de tortuga a Tarragona

Una altra femella també ha intentat  pondre ous a Platja d’Aro però la presència de curiosos ho ha impedit

L’Ajuntament de Tarragona ha fet una crida per aconseguir voluntaris que vulguin protegir el centenar d’ous de tortuga babaua que s’han trobat a la platja del Miracle. La tortuga va enterrar els ous la nit de divendres a dissabte. Tècnics de l’Ajuntament de Tarragona i de la Generalitat han perimetrat la zona on hi ha els ous per evitar-hi l’accés de banyistes. Ajudats per voluntaris, hi faran guàrdia fins que neixin les cries. És per aquest motiu que calen voluntaris per poder omplir tots els torns i garantir que cap banyista interrompi el naixement de les petites tortugues babaues. Els interessats poden trucar al 977 296 222 o bé escriure a mediambient@tarragona.cat. 

Mentre la mare enterrava els ous a la platja del Miracle, una altra femella sortia de l’aigua per inspeccionar la sorra 197 quilòmetres més amunt, a Platja d’Aro (Baix Empordà). Fins ara no s’havia vist mai una tortuga babaua que intentés pondre els ous més amunt del Maresme, ja que aquest rèptil marí és amic de les aigües més càlides. 

Intent frustrat per culpa dels curiosos

L’intent de la femella, però, va quedar frustrat per culpa de la quantitat de curiosos que es van acostar a fer-li fotografies, segons ACN. En aquest sentit, la investigadora de la Universitat de Vic i experta en tortugues babaua, Elena Abella, va recordar que és molt important no molestar-la ja que sol marxar si hi ha molta gent observant-la. Amb tot, Abella dona per fet que en els propers dies tornarà al lloc a intentar-ho de nou. La investigadora destaca que el canvi climàtic està provocant albiraments en zones cada vegada més fredes. Cal tenir en compte que aquestes tortugues prefereixen aigües més càlides per pondre els ous, per això, és «excepcional» que hagi intentat fer-ho en una zona «freda». Un dels motius, explica Abella, és el canvi climàtic i el fet que l’aigua del mar estigui més calenta del que tocaria. Fins ara, aquest tipus d’animal no havia intentat pondre més enllà del Maresme, si bé hi ha un albirament a Blanes. El fet destacable, però, és que Platja d’Aro és una zona “insòlita” perquè, a priori, l’aigua és massa freda perquè aquesta espècie hi habiti.

Els fets van passar aquest divendres a dos quarts de dotze de la nit quan un veí de Platja d’Aro va veure la tortuga que anava cap a la sorra de la Platja Gran, just a l’alçada de l’Hotel Planamar. De seguida va avisar i diverses persones es van acostar al lloc. La Policia Local va intentar acordonar la zona, però aleshores l’animal va tornar cap a l’aigua. Abella explica que és “molt important” que la gent no s’acosti a la tortuga ni que se li intentin fer fotografies amb flaix o enllumenar-la, ja que això pot fer que marxi, com va passar.

De totes maneres, els experts creuen que la tortuga tornarà al mateix lloc entre un i tres dies. La investigadora assenyala que “no hi ha cap dubte” que es tracta d’una babaua, pel rastre que ha deixat a la sorra i per la fotografia que un veí va poder fer.

A la fotografia es veu un alliberament de tortugues babaues a Vila-seca gràcies al Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM).

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *