La Comunitat Valenciana aprova la Llei de Benestar Animal amb la inclusió dels gossos de caça

A diferència de la llei estatal, la Llei de Benestar Animal de la Comunitat Valenciana sí que inclou la protecció dels gossos de caça en ser considerats animals de companyia.

Durant el matí d’avui s’ha celebrat a les Corts Valencianes la votació de la Llei de la Generalitat Valenciana de protecció, benestar i tinença d’animals de companyia i altres mesures de benestar. La nova llei s’ha aprovat al Ple amb el suport del Grup Botànic (PSPV-PSOE, Compromís i Podem) i el rebuig de l’oposició (PP, Ciutadans i VOX).

Animalados ha parlat amb Aïda Gascón, Directora a Espanya d’AnimaNaturalis, que considera que “el balanç de la nova Llei de Benestar Animal de la Comunitat Valenciana és positiu dins del que és el context sociopolític actual. Les lleis autonòmiques no poden avançar gaire més en aquests moments, però amb aquesta llei s’ha progressat en la protecció dels animals en molts aspectes. Era un canvi necessari, ja que feia gairebé 30 anys que no es modificava la llei”.

“Era un canvi necessari. Feia gairebé 30 anys que no es modificava la llei”

Amb l’aprovació de la nova llei, la Comunitat Valenciana es converteix en una de les comunitats més avançades quant a la protecció i la defensa dels drets dels animals. A diferència de la llei estatal de Benestar Animal aprovada al Congrés el 9 de febrer passat, cap animal quedarà fora de la protecció de la llei, ni tan sols els gossos de caça.

“A la llei estatal, el PSOE va decidir excloure completament els gossos de caça. Tot i això, a la Comunitat Valenciana, els mateixos socialistes han decidit incloure aquests mateixos gossos en la llei amb unes excepcions que són les mateixes que tenen les altres autonomies. És una situació estranya, però celebrem que la llei valenciana hagi considerat que els gossos de caça també són animals de companyia davant de la llei”, valora Gascón.

Sobre els gossos de caça, la directora d’AnimaNaturalis ha descartat que la llei valenciana contradigui la llei estatal. “El fet que els gossos de caça no hagin estat inclosos en la llei estatal fa que siguin les autonomies les que hagin de regular aquest tema. Per tant, no hi ha cap contradicció entre les dues lleis”.

“No hi ha contradicció entre la llei valenciana i la llei estatal sobre els gossos de caça”

“Nosaltres volíem que els gossos de caça estiguessin inclosos en la llei estatal perquè hi hagués un control més gran sobre ells i no depengués tot de les autonomies. Creiem que és injust que un gos de caça estigui més protegit a València o a Catalunya que a Andalusia, per exemple. El que volíem és que la llei estatal, que és una llei de bases, elevés els mínims de protecció animal a totes les autonomies per igual i que aquelles que haguessin volgut anar més enllà poguessin avançar més en la protecció d’aquests animals”, afegeix Aïda Gascó

La nova llei aprovada, que actualitzarà l’anterior del 1994, considerarà per primera vegada tots els animals com a éssers que senten i establirà el ‘sacrifici zero’, una mesura molt important que ja s’aplica a altres territoris com Catalunya o la Comunitat de Madrid. A més, la normativa aprovada garantirà el control i protecció de les colònies felines de tot el territori valencià.

Altres mesures que abasta la llei són la regulació de les reproduccions de gossos i gats, que hauran de tenir com a mínim un any per poder ser utilitzats, el control exhaustiu de la implantació del xip identificatiu en animals de companyia o la prohibició d’algunes activitats esportives que suposen un tracte cruel cap als animals. D’altra banda, també queden prohibits els circs amb la presència de qualsevol espècie animal.

Queden prohibits els circs amb la presència de qualsevol animal

Una altra de les novetats més importants de la llei és que s’endureixen les penes per maltractament, amb sancions de fins a 45.000 euros en els casos més greus. No obstant això, els animals de companyia que fan tasques específiques d’assistència com els gossos de caça, els gossos guia o els animals de rescat no estaran protegits per la llei quan pateixin un accident o lesions durant l’execució de les tasques específiques.

Isaura Navarro, consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Econòmica ha assegurat que amb l’aprovació de la nova llei de Benestar Animal “es fa un pas més cap a una societat més avançada i respectuosa que garanteix el dret dels animals. L’objectiu no és cap altre que acabar amb totes les conductes de maltractament i abandó i aconseguir el sacrifici zero”.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *