“Podem seguir convivint amb els nostres gats com hem fet sempre”

El Col·legi de Veterinaris recorda que hi ha gairebé quatre milions de persones contagiades i només sis gats i dos gossos

El perill de transmissió del covid-19, el virus que ha obligat a confinar-se a més de la meitat del nostre planeta, no vindrà dels animals de companyia sinó dels propis humans. En els darrers dies es va fer pública una informació dels científics i investigadors d’IRTA-CreSA, on s’explicava que a Catalunya havia mort un gat amb coronavirus. L’animal va morir després que li practiquessin l’eutanàssia per altres dolències que tenia, és a dir: va morir amb el coronavirus però no per culpa d’aquesta infecció. De fet, el propietari del gat sí que va morir pel covid-19 i altres persones de la mateixa família també van resultar infectades.

Davant de la publicació d’aquesta notícia, mal tractada per alguns mitjans de comunicació que van assegurar que l’animal havia mort per culpa d’aquesta infecció, el Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya llança «un missatge de calma» i reitera: «Podem seguir convivint i gaudint de les nostres mascotes com hem fet sempre». El comunicat assegura que «elpaper de les mascotes en la transmissió de la COVID-19 és negligible» i que «la via de transmissió predominant és d’humà a humà». De fet, a tot el món hi ha quatre milions de persones infectades pel virus i només sis gats i dos gossos, de manera que el risc de contagi entre els animals domèstics, sembla nul.

«Els gats són susceptibles a la infecció pel nou coronavirus però no hi ha cap evidència que suggereixi que són contagiosos per als humans», segueix el comunicat, que compta amb el suport del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, el departament de Territori i Sostenibilitat, l’IRTA-CreSA, la Universitat Autònoma de Barcelona, els quatre Col·legis Oficials de Veterinaris i el Consell de Veterinaris de Catalunya.

Entre el sector existeix la por que algunes persones puguin confondre les informacions publicades per alguns mitjans i témer que poden contagiar-se per culpa dels seus animals de companyia, quan és just al revés. De fet, el Consell recomana que «si una persones ha contret la malaltia de la covid-19 o creu patir-la, extremi les precaucions de distanciament i d’higiene per protegir la seva mascota i evitar contagiar-la». Finalment, el comunicat reitera que «en cap cas aquesta situació justifica un abandonament» d’animals.

Des d’Animalados, recomanem també la lectura d’aquest article: És veritat que els gats poden contagiar les persones de coronavirus?

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *