Gat, contagi

És veritat que els gats poden contagiar el coronavirus a les persones?

Un estudi realitzat a la Xina ha provocat un gran alarmisme ja que afirma que els felins poden contraure el coronavirus. El resultat ha despertat les crítiques de molts col.lectius ja que pot fomentar l’abandonament de gats quan, en realitat, es tracta d’una investigació molt poc contrastada.

L’estudi s’ha publicat a la prestigiosa revista internacional Nature, pero cal aclarir que, davant l’actual context d’emergència pel covid-19, moltes publicacions estan difonent articles poc contrastats, per primar la immediatesa. Aquest és el cas del polèmic estudi sobre els felins.

L’experiment, realitzat a la ciutat de Wuhan per part dels científics de l’Acadèmia Xinesa de Ciències Agrícoles, conclou que els gats poden estar infectats amb el coronavirus que causa la covid-19 i poden transmetre el virus a altres gats. Ara bé, els mateixos investigadors xinesos confessen que no tenen evidències clares que demostrin que els felins poden transmetre el virus a les persones.

Els resultats es basen en experiments de laboratori en els que els científics xinesos van administrar
una dosi alta del virus SARS-CoV-2 a una sèrie d’animals de manera deliberada. Després d’analitzar l’evolució d’aquests animals, els especialistes van observar que els gats i les fures contenien la covid-19, en canvi, els porcs, els pollastres i els ànecs no. Els gossos, per la seva part, van resultar molt poc susceptibles a la infecció.

Segons informa la revista Nature, l’equip científic, dirigit pel viròleg Bu Zhigao, va introduir mostres
del virus SARS-CoV-2 als nassos de cinc gats domèstics. Quan dos dels animals van ser sacrificats sis dies després, els investigadors van trobar ARN viral, així com partícules de virus infeccioses a les vies respiratòries superiors dels animals. A més, els felins van presentar algunes lesions pulmonars semblants a les que es produeixen a les persones.

Els altres tres gats que no van ser sacrificats els van posar en unes gàbies amb altres felins no infectats.
Posteriorment, l’equip científic va detectar ARN viral a un dels gats exposats, per tant, és possible que contragués el virus a partir de les gotes expulsades pels gats infectats. En els altres gats sans de les gàbies també van detectar mostres del virus. Aquest experiment demostra que els gats poden patir el coronavirus i que, els propis felins, poden contagiar-la a altres gats, però la petita població sobre la qual s’ha provat l’experiment no permet afirmar-ho categòricament.

És important remarcar que l’estudi fet a Wuhan no és suficient per conèixer amb detall el paper dels animals en la propagació de la malaltia. L’experiment va introduir als animals una càrrega viral molt elevada, una càrrega que no és real en la seva vida quotidiana. Per tant, cal aclarir que amb aquest estudi no es pot afirmar que un animal pot encomanar la malaltia a una persona.

“Un gat amb coronavirus no pot contagiar a un humà”

Anna Carbonell, directora de l’ONG Nova Eucària, ha escrit un article d’opinió a través del qual ha
llançat un missatge molt clar: “El coronavirus en gats fa anys que existeix, que és una malaltia infecciosa que es contagia de gat a gat i que en cap moment existeix un factor de zoonosi, senzillament perquè no en compartim els virus. Els gats no poden contagiar el seu coronavirus als humans. Un gat amb coronavirus no pot contagiar a un humà perquè compta amb un cep diferent del que pot afectar el nostre organisme”.

Carbonell recorda que l’estudi realitzat a la Xina no és suficient per conèixer amb detall el paper dels gats com a propagadors de la malaltia: “Han induït la malaltia als felins que han usat, donant-los la dosi de manera deliberada, pel que no té cap tipus de rigorositat ni equivalència amb la realitat, simplement perquè els mateixos vivisectors confessen que l’experimentació amb animals és un frau, un crim terrible i innecessari que només serveix per beneficiar a les corporacions farmacèutiques a través de la subvenció eterna”.

La directora de Nova Eucària adverteix de les conseqüències que pot tenir la difusió  d’informacions que no siguin contrastades per part dels mitjans de comunicació: “La irresponsabilitat periodística fomenta l’alarmisme, l’abandonament d’animals considerats domèstics de companyia i la violència vers la resta d’espècies animals i, per tant, la comissió d’actes delictius que poden suposar l’increment de l’animadversió i l’hostilitat cap als no-humans. Des de Nova Eucària ja prevèiem que algú dirigiria el risc de contagi cap a una altra espècie que no fos la nostra, òbviament per militància especista i sense cap fonamentació del contrast dels criteris científics”.

Des d’Animalados hem parlat amb la clínica veterinària Miquel Janer on ens diuen que “fa molt de temps
que existeix el coronavirus entre els animals i els gats, però no té res a veure amb el que estem patint actualment les persones. Aquesta és una qüestió que preocupa molt als nostres clients i ens pregunten sobre aquesta possibilitat, però la realitat és que no existeixen evidències que la COVID-19 es pugui propagar entre persones i animals”.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *