coronavirus, animales

Com afecta el coronavirus als animals?

El risc de contagi de coronavirus entre persones i animals és una de les qüestions que més preocupa a l’actualitat. El primer cas de “positiu lleu” al gos d’una pacient afectada a Hong Kong havia disparat totes les alarmes, però la realitat és que no hi ha evidències clares que els animals puguin emmalaltir per culpa del coronavirus que s’expandeix entre les persones.

El passat 28 de febrer, el Departament d’Agricultura, Pesca i Conservació de Govern de Hong Kong va notificar l’existència del primer cas de coronavirus en un gos. Després d’analitzar diverses mostres nasals, orals, rectals i fecals de l’animal, les autoritats xineses van detectar una baixa càrrega viral en els hisops nasals i orals, de manera que van catalogar el resultat de “positiu lleu”.

Després de donar positiu, el gos va ser posat immediatament en quarantena i retirat de la seva llar, la qual podria ser l’origen de la contaminació del virus. Després de diversos dies aïllat, l’animal no ha presentat cap símptoma relacionat amb la malaltia causada pel virus, la COVID-19. L’Organització Mundial de la Salut ha deixat clar en diverses ocasions que no hi ha cap evidència que el virus s’encomani entre humans i animals, ja que una de les seves particularitats és la seva especificitat d’espècie.

Des de l’Associació Mundial de Veterinaris de Petits Animals s’aconsella als amos dels animals de companyia, en àrees on es coneixen casos humans de coronavirus, que segueixin les indicacions pròpies per prevenir el contagi d’un virus respiratori. Mesures com rentar-se les mans de forma freqüent a l’hora d’interactuar amb l’animal o realitzar una apropiada desinfecció de les superfícies poden ajudar a la seva prevenció.

El fosc precedent amb Excalibur

Moltes persones a Espanya han recordat al llarg d’aquests dies el lamentable cas que es va viure amb el gos Excalibur. Aquest animal va donar positiu en les proves de virus de l’Ebola i, conseqüentment, va ser executat per ordre judicial a instàncies de la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid. Tot això sense que hi hagués un diagnòstic clar que demostrés que l’animal estava contagiat d’aquest virus.

La manca de protocols i quarantenes per a animals per part de Govern provoca que davant els casos de contagi de virus com la ràbia o l’Ebola la solució establerta sigui el sacrifici. Encara que actualment no existeixen evidències de contagi del coronavirus entre animals i persones, des PACMA es demana urgentment “l’establiment de protocols d’assistència i quarantena per a animals. La instal·lació d’un centre de bioseguretat nivell 4, com ja existeix en altres països de món, i que hagués evitat l’execució d’Excalibur”. Amb mesures com aquestes, podríem evitar que es repeteixin episodis tan desafortunats com el d’Excalibur.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *