Team Lioness: el primer equip de dones protectores de la fauna silvestre a Kenya

Setze dones massais desafien les normes de gènere i componen el Team Lioness, la primera brigada de dones guardaboscos a Kenya. Aquestes lleones s’encarreguen de protegir la fauna silvestre del parc nacional d’Amboseli d’una manera apassionada i mitjançant el diàleg.

L’any 2019, gràcies al finançament del Fons Internacional per al Benestar Animal (IFAW), va néixer el Team Lioness, la primera unitat de guardaboscos exclusivament per a dones a Kenya. Amb base a la frontera de Tanzània i Kenya, elles són les encarregades de salvaguardar la fauna silvestre de les comunitats que envolten el Parc Nacional d’Amboseli. Aquestes lleones estan desafiant les normes socials i creant noves oportunitats per a les dones d’aquest territori.

Durant el passat mes d’octubre, el Team Lioness va rebre el premi internacional ‘Drets dels Animals 2021’ que atorga la Direcció General dels Drets dels Animals. Amb motiu d’aquest reconeixement i del seu viatge a Espanya, Animalados ha pogut entrevistar dues de les membres de la ‘Patrulla Leona’ per conèixer de primera mà i amb detall la tasca que exerceixen aquest grup de dones guardaboscos.

Purity i Everlyne durant el lliurament de premis ‘Drets dels Animals 2021’

“Som les primeres dones que tenim l’oportunitat de desenvolupar aquesta feina a Kenya. El nostre objectiu és protegir la fauna silvestre, normalment lleons, elefants, girafes i zebres, entre altres animals”, explica Purity Lakara, una de les integrants del Team Lioness des dels seus orígens. “Vam començar sent vuit guardaboscos, però l’èxit que hem tingut ha permès duplicar l’equip, ara en som setze lleones”, afegeix amb satisfacció.

La protecció de la fauna silvestre és una responsabilitat social molt important i un motiu d’orgull per a Everlyne Moinani, una altra component del Team Lioness. “Intentem incloure la comunitat al projecte. La protecció dels animals i les persones van de la mà. Abans, aquesta protecció estava basada en la força, però nosaltres intentem dur-la a terme a través dels valors, el diàleg i la paraula dins de la comunitat. Volem convèncer la necessitat de l’empatia cap als animals. En poc temps hem generat molts canvis”, descriu.

Un comitè d’experts d’IFAW és l’encarregat de seleccionar les dones que formen part del Team Lioness. A més d’aptituds acadèmiques, físiques i capacitat de lideratge, per a Purity Lakara, el que fa diferents aquestes setze guardaboscos és que “coneixem molt bé la zona, les diferents comunitats i parlem diferents dialectes. Per poder fer aquesta feina has de ser part de la comunitat i relacionar-t’hi. Això és el més important”.

El Team Lioness durant un dia de treball/Paolo Torchio/IFAW

Sis dies a la setmana, el Team Lioness desenvolupa la seva funció de protecció de la fauna silvestre en una rutina tan llarga com exigent. “Comencem a les cinc del matí fent uns exercicis físics. Posteriorment, agafem paper, boli, prismàtics i el walky talky i patrullem zones sospitoses, especialment a la frontera de Tanzània amb Kenya. Normalment, ens guiem per cultius destrossats, rastres de sang… qualsevol indici que ens porti a pensar que hi ha algun animal en perill. Totes aquestes dades les recollim abans d’anar a dinar”, descriu Everlyne Moinani.

A través d’un conductor esponsoritzat per IFAW, les lleones es dirigeixen a la comunitat per alimentar-se i agafar forces de cara a la resta de la jornada laboral. Durant el dinar, té lloc un dels moments clau en el treball d’aquestes guardaboscos. “Mentre mengem, intentem parlar amb les dones de la comunitat, que ens expliquen les seves observacions. Mitjançant aquests diàlegs, descobrim quines amenaces poden existir per a la fauna salvatge. També advertim els membres de la comunitat de no posar trampes per als animals i recordem a les dones que poden canviar per elles mateixes. El moment del menjar ens serveix per demanar més informació de cara a la protecció de la fauna salvatge”, confessa Purity.

“La vida silvestre i la comunitat són un mateix concepte. No són dos conceptes diferents”.

Durant un dia de feina, el Team Lioness pot viure moments perillosos per la presència d’algun animal salvatge descontrolat. “De vegades passem por protegint la fauna salvatge. Recordo una vegada un lleó saltant sobre el bestiar, aquesta escena em va fer molta impressió”, afirma Everlyne. “També, en una ocasió, un búfal va venir per nosaltres, però no va poder atacar-nos perquè va clavar una banya a terra i es va quedar immobilitzat”, descriu Purity. Tot i això, totes dues coincideixen que, malgrat aquests episodis, treballar com a guardaboscos “val la pena perquè ens permet una estabilitat econòmica. Els animals formen part de la comunitat. La vida silvestre i la comunitat són un mateix concepte. No són dos conceptes diferents”.

El treball de guardaboscos ha estat fins fa poc una tasca exclusiva dels homes. Tot i això, aquest projecte impulsat per IFAW ha permès que un nombre reduït de dones tinguin l’oportunitat de trencar les normes de gènere: “Formar part del Team Lioness ha generat respecte per les dones de la comunitat. És molt important tenir alguna cosa teva que poder gestionar”, diu Everlyne. “La comunitat ens admira pel que fem i per la passió amb què treballem. La igualtat de gènere és necessària”, conclou Purity.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *