De vacances… amb el gos!

Amb els animals de companyia s’hi pot jugar hores i hores però, no són cap joguina. Són éssers vius que necessiten que ens n’ocupem i que en tinguem cura durant tota la seva vida. Cal treure’ls a passejar, fer exercici, portar-los al veterinari periòdicament, tractar-los amb estima i també tenir-los en compte a l’hora de planificar les nostres vacances. Per sort, existeix un ampli ventall de possibilitats per fer les vacances amb els nostres animals de companyia i, cada vegada, hi ha més mitjans de transport que els accepten.

Des que va començar l’any, s’han abandonat més de 600 gossos i 200 gats a Barcelona, i és durant l’estiu quan les xifres d’abandonament creixen. Quan arriba l’hora de marxar de vacances, els animals es converteixen en una càrrega per a algunes famílies que decideixen abandonar-los de manera cruel. Cada any, hi ha persones que condemnen als seus animals a la tristesa de l’abandonament, a la gana, a la set i, evidentment, al risc a morir. Les incansables campanyes contra l’abandonament no han canviat una realitat esfereïdora que situa el nostre país com un dels que registra més abandonaments a Europa.

A més de ser un acte de crueltat, l’abandonament és també un delicte segons la normativa catalana. Es pot considerar una infracció molt greu en matèria de tinença d’animals i els propietaris poden ser sancionats amb una multa d’entre 401 i 20.000 euros. L’abandonament és un error gravíssim comès per persones sense escrúpols. Però l’error més gran que cometen les persones que abandonen, és no haver previst inicialment quines obligacions comporta tenir un animal de companyia, és a dir, una vida a les seves mans. 

Abans de decidir tenir un gos

Els gossos poden arribar a viure més de 18 anys. I al llarg d’aquest temps, la nostra vida pot canviar molt. Abans de decidir tenir un gos, cal preguntar-se si ens en podrem fer càrrec durant tots aquests anys: si la nostra situació serà la mateixa; què passarà durant les vacances… Moltes parelles decideixen tenir un gos i quan, al cap del temps, tenen un nen consideren que l’animal és un destorb. Tenir un animal és compromís per tota la vida.

Al Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona hi ha gossos i gats que busquen una nova llar. N’hi ha de petits, de grans, de potencialment petoners… i tots ells esperen ser adoptats.

No obstant això, és molt important no precipitar-se i pensar de manera responsable quin tipus d’animal s’escollirà, però també prendre consciència de les implicacions d’ocupar-se d’un animal, atendre’n les necessitats i responsabilitzar-se’n. Ha de ser una decisió ben meditada.

Estima el teu animal

Gats i gossos, exòtics, primats…  són avui ciutadans de ple dret en la nostra societat.  Però com a éssers dependents que són, a nosaltres ens correspon garantir-ne el benestar.

Estima el teu animal, mai l’abandonis!

I si vols conviure amb un, adopta’l! Al Centre d’Animals de Companyia de Barcelona hi ha molts gossos i gats que busquen una nova llar.

Més informació: Consulta el web de Benestar Animal de l’Ajuntament de Barcelona

*Dades sobre abandonament del CAAC de Barcelona

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *