“Cal analitzar si la presència dels conills obeeix a les granges cinegètiques i les més de 20.000 guineus matades en els darrers anys”

La magistrada Eva Diaz és molt coneguda entre els operadors jurídics de dret animal per la seva tenacitat en la lluita contra el maltractament a animals silvestres. És membre veterà de la Comissió de Dret animal del Col·legi d’Advocacia de Barcelona on ha tingut càrrecs de responsabilitat. Actualment compagina la seva tasca com a jutge amb l’assessoria com a voluntària en matèria de protecció animal al Consell de Col·legis de l’Advocacia de Catalunya i la col·laboració amb entitats de protecció animal de primer nivell.

Creu que hauria d’existir un jutjat específic per portar els delictes contra els animals?

Té tot el sentit després de la reforma del Codi Civil i la qualificació de l’animal com un ésser sentint, això permetria una especialització de jutges en la matèria.

I un torn d’ofici per a delictes contra els animals?

També cal aquesta especialització i sensibilització de tots els operadors jurídics que gestionen assumptes en matèria de Dret Animal.

Quin paper creu que té el poder judicial a la impunitat del maltractament animal?

Seria aconsellable una bona formació en la matèria de dret animal.

La fiscalia, les acusacions particulars, les associacions animalistes i les ecologistes Denuncien bé? Què es podria fer per millorar?

El problema és que les associacions animalistes moltes vegades no disposen de mitjans econòmics per sufragar les despeses d’un pleit, per això un torn d’ofici especialitzat milloraria en gran mesura la situació.

Vostè va jugar un paper molt rellevant en la transformació del model de control de coloms a la ciutat de Barcelona. De la captura amb xarxes i el sacrifici, al pinso esterilitzant. Podria explicar-nos breument les claus del canvi?

La clau és sempre conjugar els coneixements de l’àmbit jurídic amb els de l’àmbit científic, per poder mostrar a les administracions que és possible una gestió ètica, eficaç i legal de les poblacions d’animals. També ajudaria fer més visible la preferència dels ciutadans perquè els diners públics es gastin amb respecte als animals i al medi ambient.

A Catalunya, recentment, s’estan prenent mesures de promoció i finançament de la caça molt intensives. Què opina d’eliminar l’obligació de registrar el nucli zoològic a les instal·lacions de menys de 15 gossos usats a la caça?

Al meu entendre resultaria inconstitucional per vulneració de l’art. 14 de la Constitució Espanyola, aquell que diu: “Els espanyols són iguals davant la llei, sense que pugui prevaler cap discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social”.

I de les xarxes i gàbies per a conills com a resposta a la presència de conills en cultius lleidatans?

Ha d’imperar el rigor, hi ha zones de Catalunya on pràcticament ha desaparegut el conill de muntanya, primer caldrà analitzar si aquesta presència de conills obeeix a les granges cinegètiques de conills (com a mínim n’hi ha 11 a Catalunya), els alliberaments per a la caça i les més de 20.000 guineus matades en els darrers anys, simplement paralitzant tota aquesta activitat econòmica cinegètica la població de conills s’estabilitzaria. La caça comercial és molt perjudicial per a l’ecosistema.

I l’anunci de sol·licitar un permís al ministeri d’agricultura per fer servir un tòxic com el fosfur d’alumini?

El Fosfur és un verí no selectiu i letal per a animals i persones, el problema és que no es vol paralitzar l’activitat cinegètica comercial i es busquen solucions esbojarrades i perilloses per acontentar sectors influents.

Quines altres espècies us preocupen i quines altres actuacions s’han dut a terme per frenar-lo?

Diverses associacions tant ecologistes com animalistes han presentat denúncies davant de Fiscalia i un partit polític centrat en la lluita contra el maltractament animal.

La gestió de la convivència amb altres espècies i el medi ambient exigiria l’ús de la ciència i la tecnologia per implantar mesures ètiques, com poden contribuir els professionals de la justícia perquè això sigui així?

Per descomptat, des del Consell de l’Advocacia catalana apostem per divulgar els mètodes de control poblacional d’animals de forma ètica amb sistemes de control de natalitat, com el pinso que esterilitza els coloms o la vacuna de contracepció en senglars. Hem subscrit convenis de col·laboració científica amb la UAB i realitzem una tasca exhaustiva per portar els mètodes fins a les administracions locals, no només són mètodes ètics, a més són altament eficaços (60% de reducció en el cas dels coloms i 45% de reducció en el cas dels porcs senglars) i redueixen considerablement la despesa pública que suposa matar.

Emma Infante

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *