El Col·legi Amanecer d’Alcorcón llança un projecte pioner que forma en empatia cap als animals als alumnes de Primària

El projecte, que rep el nom de ‘Emocions amb Potes’, crea un espai motivacional per fomentar el desenvolupament de la intel·ligència emocional i les habilitats socials dels alumnes amb l’acompanyament de gossos i cavalls.

El Col·legi Amanecer d’Alcorcón (Madrid) ha incorporat el Programa d’Intervencions Assistides amb Animals (IAA) ‘Emocions amb Potes’ com a part de l’assignatura curricular ‘Aprendre Fent’, per formar en empatia cap als animals als alumnes de Primer de Primària. Es tracta d’una experiència pilot i s’avança a la proposta de la Llei Orgànica de Modificació de la LOE, que s’implantarà de forma esglaonada durant els tres propers cursos, d’incloure l’empatia cap als animals en el currículum de l’ensenyament obligatori.

Tal com explica Núria Máximo, Directora i Coordinadora de la Càtedra d’Animals i Societat de la Universitat Rei Joan Carles, ‘Emocions amb Potes’ sorgeix un cop l’empatia és inclosa en la nova Llei d’Educació: “Porto anys dissenyant projectes de Formació en Valors per a alumnes dels Graus d’Educació Infantil i Primària, i cursos d’estiu per a professors que inclouen l’empatia, però fins ara no havíem pogut dissenyar un projecte específic que treballés l’empatia cap als animals com a contingut curricular d’una assignatura de Primària” .

Els objectius de la Càtedra d’Investigació i Societat són, entre d’altres, millorar la relació que els éssers humans tenim amb altres espècies animals i el món natural, “de manera que la via de la comunicació és el camí excel·lent si es vol millorar”, afirma Núria, que afegeix que “a més treballa amb entitats rigoroses i responsable, així que, conjuntament vam dissenyar ‘Emocions amb Potes'”.

Aquest projecte pioner a Espanya, de què formen part la Càtedra Institucional de Recerca Animals i Societat de la URJC, PsicoAnimal i Cita Teràpies i Animals i el Col·legi Alba, consta de 12 sessions agrupades en quatre mòduls, que són “Convivència responsable,” Intel·ligència emocional amb gossos”,” Intel·ligència emocional amb cavalls” i píndoles de” Mindfulness”.

A causa de la situació actual provocada per la COVID, la metodologia és en línia, assenyala Núria, que afirma que “a través de les videotrucades connectem als equips professionals amb les aules i dins l’horari d’una assignatura concreta. Els nens podran conèixer a 6 gossos i 2 cavalls en el seu entorn natural de vida, se’ls ensenyaran els principis de la intel·ligència emocional dels gossos i els cavalls, les bases fonamentals de la cura d’altres animals i estratègies bàsiques d’autoconeixement i gestió emocional”, recalca.

L’equip animal és intencionadament heterogeni i divers pel que fa a les espècies, les races/no races, l’aspecte, les edats i el temperament dels individus que els componen. Així, els nens aprenen a identificar les emocions d’individus diversos i a apreciar el valor de cada un amb independència de la seva raça, aspecte o edat. Tots els animals tenen en comú que han estat adoptats i alguns han patit i superat situacions d’abandonament i/o maltractament.

Sobre els beneficis que l’empatia cap als animals proporciona als nens, Núria comenta que “l’empatia és un pilar fonamental en el desenvolupament personal dels éssers humans, una eina de prevenció de la violència i generador de conductes prosocials. L’empatia s’ha demostrat com a estratègia idònia de prevenció de l’assetjament escolar. A més, ensenyem als nens a raonar i generar pensament crític a través de les relacions amb els animals i el medi natural per un món més pacífic”, subratlla.

En aquesta línia, hi ha una abundant literatura científica sobre els beneficis de la formació en empatia cap als animals com a estratègia de prevenció de la violència interpersonal i específicament de l’assetjament en les etapes escolars. De l’empatia, la capacitat de posar-se al lloc de l’altre, sorgeix tot el ventall de conductes prosocials, com la compassió o la solidaritat. Tots ells són factors protectors enfront de la violència social.

Per la seva banda, Fernando Bello, director del Col·legi Amanecer explica que “en el nostre col·legi les emocions tenen un valor fonamental en el procés educatiu. Però no només les que projectem o percebem en les persones que ens envolten, sinó amb tot el nostre entorn. Per aquesta raó, aquest projecte ens va semblar realment interessant i hem volgut apropar-lo als nostres alumnes incorporant-lo en el nostre programa pedagògic”.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *