La Coalició InfoZOOS demana al Govern andalús una aplicació correcta de la Llei de Zoos

La coalició formada per les associacions de defensa animal ANDA i FAADA exigeix que es posi fi a les interaccions entre vida silvestre i públic visitant.

InfoZoos s’ha dirigit per escrit a Ramón Fernández-Pacheco Monterreal, conseller de Sostenibilitat, Medi Ambient i Economia Blava, perquè la Junta d’Andalusia actuï des de la seva funció d’inspecció i autorització dels zoos per evitar els clars abusos existents a les activitats que impliquen la interacció directa entre públic visitant i animals silvestres.

Les males pràctiques que el govern andalús hauria de frenar van des d’actes en què els animals són extrets de les seves instal·lacions perquè el públic els toqui i es fotografiï amb ells, fins a accions consistents a permetre que el públic entri a les instal·lacions on es mantenen els animals.

Segons la Coalició, aquest tipus d’activitats suposen un risc de transmissió de malalties, com ha posat en relleu la pandèmia recent, a més de posar en perill la seguretat tant del públic com dels animals. D’altra banda, les activitats d’interacció directa entre els humans i els animals no aporten res a les funcions pedagògiques i de conservació d’espècies que la Llei 31/2003 de Conservació de la Fauna Silvestre estableix per als zoos.

En opinió d’InfoZOOS: “Les activitats que suposen un contacte directe entre animals silvestres i públic als zoos pertanyen a un concepte obsolet de “casa de feres” i es troben als antípodes de les essencials funcions socials, pedagògiques i mediambientals que tenen els zoos. No són pròpies de Zoos sinó de col·leccionistes d’animals i suposen un risc per a la salut, la seguretat de públic i els animals a més d’alterar negativament el benestar dels animals”.

Tant els organismes científics internacionals com les recomanacions de les autoritats competents (inclòs el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic d’Espanya) i les associacions de zoos i aquaris recomanen que les interaccions directes entre els animals i el públic visitant dels zoos es mantinguin molt limitades i se circumscriguin estrictament a activitats formatives i educatives clarament especificades.

Així mateix, aquests organismes indiquen que en cap cas aquestes activitats s’han de publicitar o convertir en “esquer” o enganxament per atraure visitants al zoo sobre la base d’aquesta activitat d’interacció. Tot al contrari del que passa en alguns zoos d’Andalusia a les pàgines webs o de xarxes socials dels quals es publiciten i identifiquen com a “experts” en aquestes interaccions, destacant-les amb denominacions com “No és el mateix veure que tocar” que per si mateixes ja estan indicant el seu menyspreu per la funció pedagògica i de conservació d’espècies.

Els centres zoològics que mantenen aquest tipus d’activitats les justifiquen dins del marc legal com a programes pedagògics. InfoZoos considera que es tracta d’una excusa per trampejar el sentit i els principis de la Llei 31/2003 abans esmentada i encaixa dins una línia de “màrqueting” enganyós. El més perillós és que des de les autoritats competents de la Junta d’Andalusia se’ls doni pas i s’autoritzin aquest tipus de programes.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *