Procesionaria

La processionària del pi, un perill real per a la salut dels gossos

L’absència de fred i pluja ha potenciat la proliferació de la processionària del pi, una plaga que suposa una greu amenaça tant per als animals com per a les persones.

Durant les darreres setmanes s’estan començant a trobar les primeres plagues de processionàries del pi a Barcelona i altres territoris de Catalunya. Es tracta de la plaga més important d’erugues de les pinedes mediterrànies i són una amenaça real per a la salut dels animals i les persones, ja que el contacte amb els seus pèls pot causar problemes oculars, bronquials i fins i tot anafilaxi severa.

“Ens estan arribant moltes queixes de persones amb gos sobre l’abundant presència de processionària del pi a tots els parcs de Barcelona. Aquest any ni ha plogut ni ha fet fred, i per això hi ha més quantitat d’aquests insectes que són un perill important no només per a la salut dels gossos, sinó també per a salut dels nens”, assegura Àngela Coll, portaveu de la Plataforma ciutadana Espai Gos per a Animalados.

El naixement de les cries de processionària s’ha avançat any rere any a Barcelona

L’eruga processionària és un animal que prolifera als camps, jardins i boscos amb la pujada de les temperatures. Entre el juliol i l’agost és quan les papallones de l’insecte s’aparellen i ponen els ous que donaran vida a nous espècimens. El naixement de les cries s’ha avançat any rere any a Barcelona, ​​fins al punt que a finals del mes de novembre ja comencen a néixer les primeres plagues d’aquests animals.

Els símptomes que poden servir de referència per saber si el nostre gos ha estat en contacte amb una processionària són nerviosisme, picors a la boca o inflamació de llengua, pell o cap. Si el responsable de l’animal observa algun d’aquests símptomes és recomanable anar ràpidament al veterinari, on segurament us donaran un tractament amb corticoides. Cal tenir en compte que la toxicitat d’aquestes erugues poden causar febre o fins i tot en casos extrems la mort.

De camí al centre veterinari, els experts recomanen, en la mesura que sigui possible, retirar del cos de l’animal, amb cura i amb guants els pèls que ha deixat l’eruga, netejar la zona afectada amb abundant aigua calenta o tèbia i no tocar la zona afectada del gos, ja que la fricció pot alliberar més substàncies tòxiques.

“La solució passa per aplicar l’endoteràpia a tots els parcs de la ciutat”

“Per eliminar les plagues d’eruga processionària, l’Ajuntament de Barcelona està utilitzant l’endoteràpia únicament als pins que hi ha dins de les àrees de gossos i nens. Aquesta no és una solució efectiva, perquè si no apliques també l’endoteràpia als pins propers a aquestes zones, les erugues proliferaran i acabaran apareixent igualment a les zones d’esbarjo d’animals i nens. La solució passa per fer servir aquest remei a tots els parcs de la ciutat”, explica Àngela Coll.

L’endoteràpia és una tècnica alternativa als tractaments químics tradicionals. És un mètode de tractament fitosanitari de l’arbrat urbà amb un baix impacte ambiental i mínim risc per a les persones. Aquest sistema és la solució per a plagues de pugó, aranya vermella… entre altres insectes.

Fins ara es té constància de molt pocs remeis efectius per a l’aniquilació de la processionària del pi. Algunes de les armes més letals que s’utilitzen actualment contra aquestes plagues són accions químiques, perforació directa de les larves, trampes de feromones i vacunacions d’endoteràpia.

L’origen del nom d’aquesta classe d’erugues procedeix de la forma de presentació. Aquests insectes sempre van lligats els uns amb els altres, com si fos una processó. Justament, la posició i el moviment són un gran atractiu per a nens i animals. Gossos i gats són especialment vulnerables a aquestes larves, ja que de vegades se les mengen i se les empassen, ingerint així tots els elements tòxics que contenen.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *